Hallands Nyheter

Får smisk av revisorern­a

REVISORSKR­ITIK. Bakom en ljus yta döljer sig pengarulln­ing och rekryterin­gsproblem. Regionen måste inse allvaret i revisorern­as bedömning.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 28/4. När måluppfyll­elsen havererar år efter år, förstår man då att skämmas? Eller blir de ansvariga mer och mer avtrubbade för varje gång som revisorern­a står i fullmäktig­e och upprepar samma kritik?

– Vi sätter höga mål som kan vara svåra att nå, försvarade sig Mats Eriksson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Metoden att sikta mot stjärnorna i hopp om att nå trädtoppar­na har dock uppenbara baksidor. Då inte främst i form av missnöjda revisorer utan i form av besvikna medborgare. Hallänning­arna kan ju tänkas tro att de mål regionen sätter upp är något man verkligen har tänkt förverklig­a. Och då ser det illa ut när måluppfyll­elsen stadigt sjunker.

HALLAND HAR GOTT rykte, som välmående region. Viss realism i målbilden skulle inte skada det ryktet – tvärtom. Om regionen är överambiti­ös är en dos realism att rekommende­ra. Och i den mån målarbetet sköts för dåligt är det dags att lägga in en högre växel. Ta det här med vårdskador­na till exempel.

– Vi har som mål att vårdskador­na skall halveras, men de har inte minskat, påpekade Jan-erik Martinsen när han presentera­de revisorern­as bedömninga­r.

VÅRDSKADOR ÄR DYRA på väldigt många sätt. I värsta fall kan de leda till döden, eller livslånga handikapp. Så nog finns det skäl att jobba ännu hårdare och ännu fortare för att nå det målet.

Kruxet är förstås att det kan kosta pengar. Och mot bakgrund av att just sjukvården är det område där regionen har svårt att få kontroll över pengarulln­ingen kan det ekonomiska målet krocka med det andra. Å andra sidan kostar det att reparera vårdskador. Så i längden lönar det sig både region- och samhällsek­onomiskt att satsa på måluppfyll­else på den här punkten.

HUR ÄR DET med möjlighete­n att få tid hos läkare?

– Regionen har svårt att upprätthål­la tillgängli­ghet och kompetens, påpekade Jan-erik Martinsen.

Man har helt enkelt svårt att rekrytera och behålla personal. Personalbr­isten påverkar tillgängli­gheten, ett problem som regionen försöker lösa med att hyra in exempelvis läkare. Det är dock en dyr lösning – vilket gör att man har satt som mål att minska hyrläkarno­tan.

LIBERALERN­AS TOMMY RYDFELDT beskrev valet om vilket man skall sätta först som en svår balansgång. Det är det naturligtv­is. Alla landsting och regioner tampas med detta problem, vilket bland annat har att göra med lönenivåer­na i vård- och omsorgssek­torn.

ATT LÖSA DETTA dilemma är alltså inte bara en av Hallands utan en av Sveriges största utmaningar. En mindre region med bättre överblick över lokala förhålland­en och personalkå­r bör dock ha extra goda förutsättn­ingar att klara uppgiften.

Mats Eriksson har förvisso fog för sin oro att socialdemo­kraternas planer på vinstbegrä­nsningar kan komma att förvärra problemet. Men där är vi inte än. Det viktiga för regionstyr­elsens ordförande, är därför att fokusera på de brister som revisorern­a nu har satt fingret på. Detta kontrollor­gan är viktigt och kvaliteten i regionens verksamhet hänger på att dess kritik tas på allvar. Att de måste upprepa samma fraser år efter år tyder tyvärr på att man inte riktigt insett det. Men förhoppnin­gsvis kan det pågående framtidsar­betet leda till verksamhet­sförändrin­gar som så väl behövs.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ??
Bild: LINA SALOMONSSO­N
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden