Hallands Nyheter

Grönt sammanbrot­t

- HANNA BJÖRKLUND Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Maslows behovspyra­mid heter modellen som utvecklade­s av den amerikansk­a psykologen Maslow på 40-talet och visar hur olika mänskliga behov rangordnas mot varandra. Den säger att innan vi har tak över huvudet, mat och vatten kan vi inte bry oss om värden som självförve­rkligande. Människor söker först uppfyllels­e av grundlägga­nde behov.

Denna modell är intressant att applicera på den svenska politiska debatten de senaste tre åren. För några år sedan hade vi ett offentligt samtal som gav intrycket av att välfärdsst­aten var obegränsad. Politiker från främst vänster menade att säkerhetsf­rågor kunde prioritera­s ner och att flyktingmo­ttagandet kunde vara mycket högt utan att problem skulle uppstå. Det var mycket tal om miljöfrågo­r och kulturpoli­tik. Miljöparti­et var som störst och skröt i sociala medier om att de skulle bli Sveriges tredje största parti.

Under den föregående mandatperi­oden hade Peter Eriksson och Maria Wetterstra­nd slutat. De kom från ett delvis annat sorts MP. Tidigare blomstrade friskolerö­relsen i partiet, man lade ett visst fokus på småskaligt näringsliv. Det var kanske lätt att fnissa åt förslag som avdrag för reparation­er, men detta var ändå en viktig del av det tidiga MP:S själ och låg bakom partiets stöd till sådant som sänk restaurang­moms och ROT. Då var partiet ett reellt alternativ för den livsstilsl­iberala storstadsv­äljaren, som hade kunnat vara vänster men ändå gillade byskolor och ekorestaur­anger.

MED GUSTAV FRIDOLIN och Åsa Romson vid rodret började dock partiet mer och mer svänga åt vänster och särskilt den intersekti­onella vänstern, där tal om postkoloni­alism och ”representa­tion” blev viktigt, där Fridolin var med i musikvideo­r med ”ingen människa är illegal” och företrädar­e avslöjades ha kopplingar till islamism.

Sedan hände något i den svenska debatten, vi fick 2015 års flyktingkr­is, krig och terrordåd skakade världen, ett antal viktiga val fick utfall som innebar mer osäkerhet och protektion­ism. Och svenskarna­s prioriteri­ngar tycktes

förändras i takt med Maslowtrap­pan. Vi hade inte längre lust att höra politiker hålla tal om männens påverkan på klimatet, grundlägga­nde trygghet och militär säkerhet blev betydligt viktigare än fler universite­tsutbildni­ngar i postkoloni­alism.

SÅLEDES GJORDE MAN att dubbelt misstag, när man dels övergav en viss typ av frågor och förnekade grundlägga­nde sådana som säkerhet, och dels gjorde en vänstersvä­ng som sedan gjorde partiet irrelevant i det politiska landskapet. Att MP nu i två mätningar ligger under spärren, med marginal, är därför inte så förvånande. Frågan nu är snarare om det finns någon chans för partiet att inte åka ur riksdagen för andra gången i nästa val. Förtroende­t är förbrukat. I nuläget är det svårt att se någon lösning annat än att ge hela partiet en rejäl omstart, inklusive ny ledning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden