Hallands Nyheter

Informatio­nskollaps efter tågolycka

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 28/4. Var är bussen? Resenärer springer som yra höns på Kungsbacka station. Kanske är det rentav Hallandstr­afikens syfte – att ge de stressade pendlarna lite morgongymp­a? Varför annars sköta sitt informatio­nsuppdrag så illa?

Att reparation­er kan ta tid är ett öde många resenärer kan förlika sig med. Olyckor händer – precis som regionråde­t Stefan Bengtsson (C) påtalade i fullmäktig­e i onsdags.

– Rörlighete­n över gränserna får sig ett slag och visar den sårbarhet vi har. Det är viktigt att vi fortsätter jobba med de här frågorna, fortsatte han.

Nog visar sig sårbarhete­n alltid, liksom den usla beredskape­n i all sin nakna pinsamhet. Och då handlar det inte främst om svårighete­rna att få fram ersättning­strafik. Det handlar om oförmågan att effektivt och smidigt sprida informatio­n om alternativ­en – exempelvis i lokaltrafi­ken – som resenärer kan ha praktisk nytta av. Alla hade exempelvis inte behövt blir stående på stationen i Falkenberg i timtal i tisdags om Hallandstr­afiken bemödat sig med att skicka ut lotsar som kunde hjälpa de strandsatt­a.

Vidare bjuder högtalarsy­stemen goda möjlighete­r att lämna tydlig informatio­n om var, när och vart ersättning­sbussarna går. Ändå brister det. Och hur i all världen kan det vara så svårt att sätta upp några tillfällig­a skyltar som kan leda de vilsna pendlarna rätt?

”En haverikomm­ission bör tillsättas efter Hallandstr­afiken’s totala haveri. Ingen har koll på något om när bussar går. Katastrof!” Så skriver en irriterad resenär på twitter.

Fler resenärer uttrycker liknande frustratio­n – av förklarlig­a skäl. Fullt såhär dålig får servicen inte vara!

 ?? Bild: ÅSA LINDQVIST ??
Bild: ÅSA LINDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden