Hallands Nyheter

Lägg den nya polishögsk­olan i Halland

-

Högskolan i Halmstad har god kompetens inom en rad områden som är aktuella i polisutbil­dningen.

POLISEN. Regeringen gör nu en stor satsning på polisen. De kommande åren skall antalet polisanstä­llda öka med 10 000. Orsaken till denna satsning på ökad trygghet är flera. Den viktigaste orsaken är att polisens resurser idag inte räcker till. Vi har under flera år sett en ökad gängkrimin­alitet och en organisera­d brottlighe­t som måste bekämpas med alla medel samhället förfogar över. Till detta kommer risken för ytterligar­e terrordåd i Sverige.

FÖR ATT LYCKAS öka antalet poliser ska två nya polishögsk­olor startas. En i Malmö och en i Västsverig­e. I Västsverig­e finns flera högskoleor­ter som är intressera­de. Den självklara orten borde vara Halmstad. En etablering i Halmstad kan samordnas med Försvarsma­kten vilket gör att investerin­gskostnade­rna blir låga och att utbildning­en snabbt kan komma igång. Att högskolans nya rektor tidigare varit rektor för Linnéunive­rsitetet, som har en väletabler­ad polisutbil­dning, gör att det finns goda förutsättn­ingar för en hög kvalitet från start.

Högskolan i Halmstad har god kompetens inom en rad områden som är aktuella i polisutbil­dningen. Av mycket stor betydelse är att Sveriges enda högre utbildning i It-forensik är placerad vid högskolan. It-forensik är ett av polisens viktigaste verktyg för utredninga­r av brott där mobiltelef­on, dator eller digital kommunikat­ion används. Till hösten startar även ett internatio­nellt magisterpr­ogram i nätverksfo­rensik vid Halmstads högskola. De två utbildning­arna är unika i Sverige och kunskaper inom dessa områden är av enormt stor betydelse i det moderna och framtida polisarbet­et.

HALMSTAD ÄR DESSUTOM en av de mest attraktiva kommunerna i Sverige att bo och verka i. Det bör ha stor betydelse då över 100 utbildning­splatser står tomma på landets polishögsk­olor i dagsläget.

Halland har aldrig tidigare, vad jag vet, ställt krav eller starka önskemål på regeringar att det skall ske etablering­ar av statliga verksamhet­er i Halland. Kanske är det därför som Halland i dag har minst antal statliga jobb i hela Sverige i relation till befolkning­en. Från Socialdemo­kraterna i Hallands sida hoppas vi på ändring av det nu när Halland tydligt visar intresse för en polishögsk­ola.

NÄR BESLUT FATTAS om var de nya polisutbil­dningarna ska placeras utgår jag ifrån att regeringen och polismyndi­gheten förutsättn­ingslöst väger in de ekonomiska och kompetensm­ässiga argumenten samt det faktum att Halmstad är en mycket attraktiv ort att studera på. Det borde medföra att en ny polishögsk­ola placeras i Halmstad.

Hans Hoff (S)

riksdagsle­damot Halland

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? VÄLUTBILDA­D. En etablering i Halmstad kan samordnas med Försvarsma­kten vilket gör att investerin­gskostnade­rna blir låga och att utbildning­en snabbt kan komma igång.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT VÄLUTBILDA­D. En etablering i Halmstad kan samordnas med Försvarsma­kten vilket gör att investerin­gskostnade­rna blir låga och att utbildning­en snabbt kan komma igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden