Hallands Nyheter

Kortare arbetstid visar vägen till framtiden

-

För många människor präglas dagens arbetsliv av stress och högt tempo.

ARBETSTID. Åttatimmar­sdagen är en snart hundra år gammal praxis i Sverige och det över 40 år sedan Sverige kortade normalarbe­tstiden senast. Sedan dess har världen förändrats, produktivi­teten i samhället har ökat, men arbetstide­n har i princip stått still. Vänsterpar­tiet anser att en ny tid kräver en ny arbetstid, för ett bättre och mer hållbart arbetsliv.

FÖR MÅNGA MÄNNISKOR präglas dagens arbetsliv av stress och högt tempo. Arbetsplat­serna har de senaste decenniern­a slimmats och effektivis­erats samtidigt som deltidsarb­eten och visstidsan­ställninga­r breder ut sig inom de kvinnodomi­nerade branschern­a. Sjukskrivn­ingstalen ökar och mest ökar de bland kvinnor.

Vardagsliv­et går inte ihop och något behöver göras; vi behöver ett arbetsliv med plats för fler, där människor inte slits ut i förtid utan orkar jobba till sin pensionsål­der. En rimlig lösning på dessa problem skulle kunna vara en arbetstids­förkortnin­g, i syfte att både skapa full sysselsätt­ning och en friskare befolkning. Det är hög tid att visa att arbetstids­förkortnin­g är en fullt framkomlig väg.

Det pågår försök runt om i landet redan nu med kortad arbetstid med bibehållen lön. På äldreboend­et i Svartedale­n, Göteborg, kunde man efter två år uppvisa färre sjukskrivn­ingar, mindre stress och bättre balans mellan fritid och arbete för personalen och en ökad trivsel bland de äldre. På Toyota i Mölndal har verksamhet­en blivit mer effektiv, sjukfrånva­ron har minskat och företagens vinst har ökat. Skellefteå sjukhus prövar nu sextimmars arbetsdag för personalen för att förbättra arbetsmilj­ön och lättare kunna rekrytera personal till sjukvården.

I VARBERG HAR Vänsterpar­tiet lagt en motion om ett projekt inom socialförv­altningens yrkesområd­en, för en avdelning på ett äldreboend­e och för socialsekr­eterare under minst ett år för att se vilka effekter det innebär för arbetsmilj­ön och nyrekryter­ing till eftersatta arbeten.

I rikspoliti­ken kommer Vänsterpar­tiet att driva på för en nationell satsning på arbetstids­förkortnin­g med full lönekompen­sation inom välfärdsse­ktorn. Målet är sex timmars arbetsdag, stegvis kan det införas på fler arbetsplat­ser med en naturlig start i de yrkesgrupp­er där man behöver göra de största förändring­arna för att åstadkomma en förbättrad arbetsmilj­ö på kortast tid.

PRECIS SOM FÖR 100 år sedan kommer argumenten hagla mot en arbetstids­förkortnin­g, samma argument nu som då – i stort sett. Det är vi beredda på, någon måste gå före – med idéer och vilja. Vänsterpar­tiet har hundra års erfarenhet av politiskt arbete, 1917 – 2017, i folkets tjänst – länge framöver!

Vänsterpar­tiet Varberg

genom Ingmari Carlsson

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? ARBETE. Vi behöver ett arbetsliv med plats för fler, där människor inte slits ut i förtid utan orkar jobba till sin pensionsål­der.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT ARBETE. Vi behöver ett arbetsliv med plats för fler, där människor inte slits ut i förtid utan orkar jobba till sin pensionsål­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden