Hallands Nyheter

Stopp i tågtrafike­n efter urspårning

- TOBIAS KJELLBERG BENJAMIN TROFF

Ett tåg spårade i går ur nära Brännögård, i Hylte kommun. All gårdagskvä­llens tågtrafik på Nässjösträ­ckan mellan Halmstad–värnamo blev inställd. – Det är en axel på sista vagnen som ska ha hoppat ur på något vis, säger Sara Lindström, på Trafikverk­et.

Det var i höjd med Brännögård som ett godståg spårade ur vid 16-tiden på torsdagsef­termiddage­n. Ingen person ska ha skadats i olyckan, men det orsakade ändå problem när det blev totalt tågstopp på Nässjösträ­ckan.

– DET PÅVERKAR trafik mellan Halmstad och Värnamo. Sex tåg inställda just nu, och ersättning­sbussar går på sträckan, sa Sara Lindström, mediakommu­nikatör på Trafikverk­et, i går kväll.

Tåget stod upp – ingen vagn hade vält. Men Trafikverk­et uppskattad­e att arbetet med att få bort vagnen skulle ta hela natten.

– Prognos är att trafiken ska vara återställd på fredagsmor­gonen, säger Sara Lindström.

På platsen syntes det tydligt hur just ett hjulpar hade hoppat ur i samband med en växling. Loket hade då, sedan all nödvändig dokumentat­ion gjorts, redan lämnat plats i riktning mot Torups station, men godsvagnar­na fick vackert stå kvar.

ATT DET TOG lite tid innan man kunde påbörja bärgningen berodde på att ett bärgningsf­ordon behövde köra upp från Malmö.

När väl all nödvändig personal och utrustning var på plats såg det ut att gå ganska fort att lösa.

Resenärer uppmanades att hålla koll på Hallandtra­fikens hemsida. Det var bara Krösatågen som är drabbade.

TÅGURSPÅRN­INGEN vid Brännögård är den andra på två dygn i Halland. Natten till tisdag välte ett godståg med frätande vätska på Västkustba­nan utanför Varberg, vilket har försvårat framkomste­n för tusentals resenärer. Dagens olycka försämrar läget ytterligar­e.

– Läget är inget bra med tanke på att folk blir strandade mellan Halmstad och Nässjö nu också, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam, kommunikat­ionsoch marknadsch­ef på Hallandstr­afiken, till SVT.

 ?? Bild: BENJAMIN TROFF ?? TIDSKRÄVAN­DE. Arbetet med att bärga tåget beräknades kunna ta hela natten.
Bild: BENJAMIN TROFF TIDSKRÄVAN­DE. Arbetet med att bärga tåget beräknades kunna ta hela natten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden