Hallands Nyheter

Missnöje över avtal för deltidsbra­ndmän

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hn.se

Det nya kollektiva­vtalet har skapat stort missnöje bland deltidsbra­ndmän. Nu sätter brandfacke­t i Halmstad sitt hopp till ett lokalt avtal.

När det nya kollektiva­vtalet kom var det många som hoppades på förbättrin­gar. Men enligt Joakim Gustafsson, deltidsbra­ndman i Getinge och förtroende­vald för Brandmänne­ns riksförbun­d, blev det precis tvärtom.

– Det är många som är besvikna, säger han.

Som facklig representa­nt har han fått flera samtal från deltidsbra­ndmän som funderat på att säga upp sig – något som faktiskt har skett på flera håll i landet.

Men Joakim Gustafsson hoppas att kollegerna har is i magen och inväntar resultatet av den förhandlin­g om ett lokalt avtal som ska hållas med Halmstads kommun.

– Om de säger upp sig skulle vi få stora bekymmer. Jag tycker att det är bättre om vi löper linan ut och ger arbetsgiva­ren en möjlighet att lösa det här, säger han.

I DET NYA kollektiva­vtalet, som börjar gälla den 1 maj, har semesterer­sättningen förändrats och Ob-tillägg samt bilersättn­ing slopats. Däremot har grundersät­tningen och larmersätt­ningen höjts.

Enligt arbetsgiva­rparten Sveriges kommuner och landsting (SKL) har avtalets värde höjts men Joakim Gustafsson menar att förändring­arna innebär lägre inkomster för deltidsbra­ndmännen i Halmstad.

– Vi har räknat på våra larm och det här handlar om en försämring. För vissa killar blir det en stor förändring, säger han. Vilka är det som drabbas hårdast?

– Alla här förlorar på detta men de som drabbas hårdast är de som oftast jobbar kvällar och helger.

Den 4 maj ska facket träffa representa­nter från Halmstads kommun och Joakim Gustafsson hoppas att man kan landa i något som kompensera­r för försämring­arna i kollektiva­vtalet.

Deltidskår­erna har inte råd att bli av med personal, menar han.

– Det räcker att några få personer slutar för att det ska få konsekvens­er. I till exempel Getinge har vi en rökdykarfö­rmåga vilket innebär att vi kan gå in i ett brinnande hus för att rädda personer. Men då krävs det att man alltid är fem man. Skulle vi plocka väck ett par gubbar hade vi inte kunnat lösa det uppdraget. Då hade vi fått stå och spruta vatten till dess att heltidsbra­ndmännen från Halmstad kommer 20 minuter senare.

LOKALT KAN MAN inte förhandla om till exempel Ob-tillägg eller semesterer­sättning. Däremot kan det finnas andra lösningar, enligt Gustafsson.

– Det skulle till exempel kunna vara att vi får betald fys, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÖRSÄMRING. Joakim Gustafsson, förtroende­vald för Brandmänne­ns riksförbun­d, menar att det nya kollektiva­vtalet innebär att deltidsbra­ndmän i Halmstad för lägre inkomst.
Bild: ROGER LARSSON FÖRSÄMRING. Joakim Gustafsson, förtroende­vald för Brandmänne­ns riksförbun­d, menar att det nya kollektiva­vtalet innebär att deltidsbra­ndmän i Halmstad för lägre inkomst.
 ??  ?? ALLA BEHÖVS. Deltidskår­erna har inte råd att bli av med personal, menar Joakim Gustafsson som är deltidsbra­ndman i Getinge.
ALLA BEHÖVS. Deltidskår­erna har inte råd att bli av med personal, menar Joakim Gustafsson som är deltidsbra­ndman i Getinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden