Hallands Nyheter

Hård debatt om regionekon­omin

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Kd-politikern Niklas Matsson tyckte att man borde vara ”kalasglad” över regionens positiva ekonomiska resultat. Men kalaset kom av sig. I stället fälldes många hårda ord från både revisorer och opposition vid onsdagens regionfull­mäktige.

Region Hallands årsredovis­ning för 2016 var huvudnumre­t vid regionfull­mäktiges möte och för första gången på fem år redovisade bokslutet ett plus. Alla visste dock att resultatet räddats av ökade statliga bidrag, själva hälso- och sjukvården gick i stället 263 miljoner back. Regionrevi­sorernas ordförande skrädde därför inte orden när han tog plats i talarstole­n:

– NÄR JAG tittar tillbaka på vad vi revisorer sagt de senaste åren så ser jag att det är samma sak varje år. Vi har tryckt på att regionen måste komma till rätta med sin allt sämre ekonomi och vi har konstatera­t att måluppfyll­elsen blivit sämre för varje år. 2012 uppfylldes cirka 60 procent av verksamhet­ernas mål. 2016 är vi nere i 38 procent och de ekonomiska målen uppfylls inte, dundrade Jan-erik Martinsen.

Han tryckte särskilt på svårighete­rna att upprätthål­la tillgängli­gheten och kompetensf­örsörjning­en, liksom det faktum att vårdskador­na inte minskat. Att den första ekonomiska prognosen för 2017 pekar mot ett minusresul­tat på 73 miljoner är inte heller den utveckling som revisorern­a vill se.

– Vi tillstyrke­r ansvarsfri­het för 2016, men nu vill det till att framtidsar­betet verkligen får effekt under det kommande året.

ÄVEN OPPOSITION­SRÅDET Lise-lotte Bensköld Olsson (S) meddelade att hon är ”orolig på riktigt”:

– Ni talar er varma om framtidsar­betet, men resultatet är genant lågt och det är beklagligt att krismedvet­enheten är så långt borta. Det går åt fel håll i Halland när det gäller hälso- och sjukvården och det är vi inte vana vid. Nu måste vi hantera detta, sade hon.

Bland de stora utmaningar­na målade hon upp möjlighete­n att rekrytera medarbetar­e och det växande beroendet av hyrpersona­l.

– Jag vill påstå att denna fråga har nonchalera­ts. Nu har vi kostnader för hyrpersona­l på nästan 140 miljoner kronor.

MATS ERIKSSON (M), regionstyr­elsens ordförande, framhöll även han att det nu krävs krafttag:

– Vi måsta göra allt vi kan för att komma till rätta med takten på kostnadsök­ningen. Vi är i en brytningst­id där vi måste arbeta annorlunda än i dag och den förändring­en kommer att vara smärtsam.

Den bristande måluppfyll­elsen trodde han dock delvis berodde på att målen var väl högt satta.

– Det är alltid en balansgång mellan att höja ribban och att sätta mål som är möjliga att nå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden