Hallands Nyheter

Äntligen kan Jalal få hit sin familj

Skyldighet att ordna bostad?

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Till slut kom beskedet: Familjen får komma till Sverige och förena sig med den syriske 17-årige flyktingen Jalal Sankar. Nu gäller det bara att hitta bostad.

– Jätteskönt, efter 18 månaders väntan, säger Jalal Sankar som bor i Heberg tillsamman­s med andra ensamkomma­nde flyktingun­gdomar.

HN har berättat om honom tidigare, om Jalal Sankar som ensam kom till Sverige som asylsökand­e i januari 2015, efter att ha lämnat sin krigshärja­de hemstad Aleppo i Syrien. Han tog sig hit ensam, men med avsikten att mamma, pappa och lillasyste­r skulle kunna komma efter genom familjeank­nytning, när Jalal själv hade fått uppehållst­illstånd.

HAN BEVILJADES PERMANENT uppehållst­illstånd i september 2015 och månaden efter sökte också familjen om att få komma till Sverige, såsom anhöriga till den unge Jalal. Men det var vid den tidpunkten, 2015, som flykten till Sverige blev allt mer omfattande. 163 000 människor sökte sig hit under ett år, en tredjedel av dem från Syrien.

Och då hamnade Jalal som så många andra i väntan, i en väntan på att Migrations­verket skulle hinna med frågan om hans anhöriga.

– Även om man hör historier om vissa som snabbare får hit sina anhöriga, så tror jag att ett och ett halvt års väntan är rätt vanlig, säger Arne Bengtsson, god man för Jalal Sankar och kritisk till dessa utdragna handläggni­ngstider.

NÄR HN SENAST skrev om Jalal, i mars, var det ungefär 67 000 personer som väntade på avgörande om de skulle få flytta till Sverige för att förena sig med sina anhöriga.

Men förrförra tisdagen fick i alla Jalal det besked han väntat på: familjen får uppehållst­illstånd i Sverige. Hans oro hade dessutom ökat av ett bestämt skäl. Han närmar sig sin 18-årsdag i slutet av året, då han blir myndig – vilket innebär att han inte längre, enligt lagens bokstav, har behov av att återförena sig med föräldrar och syskon. Familjens ansökan riskerade då att falla.

– Naturligtv­is är de jätteglada. Men det kanske tar ett par månader innan allt är ordnat så att de kan komma hit. Och jag vill bo kvar i Falkenberg, säger Jalal som går en förberedan­de utbildning för att sedan till hösten gå in på ett vanligt nationellt gymnasiepr­ogram. Hans svenska är vid det här laget utmärkt.

MEN DET FINNS ett nytt nålsöga, en ny utmaning innan tillvaron kan börja i Falkenberg för hela familjen: bostad.

– Det är svårt att hitta någonstans att bo, säger Jalal.

För ensamkomma­nde ungdomar har kommunen ett ansvar för boende och omsorg, men situatione­n blir annorlunda när familjen kommer hit.

– Då är det den enskildes ansvar att ordna bostad. Men ensamkomma­nde ungdomar har inte samma möjlighet att försöka ordna med detta, så vi försöker att vara behjälplig­a, säger Tor Jacobsen, verksamhet­schef för kommunens flyktingmo­ttagande.

HAN SÄGER ATT kommunen på sistone har lyckats hitta lösningar i de fall där ensamkomma­nde ungdomar fått hit sina anhöriga, bland annat genom att det då ännu funnits lediga bostäder i de byggnader med modullägen­heter som kommunen låtit uppföra i Långås, just för att kunna ta emot nyanlända.

Men exakt vilka möjlig-heter det finns i dag är osäkert, när det inte längre finns någon ledig kapacitet där.

För Jalal Sankar är i alla fall den stora oron över, oron för att de anhöriga inte skulle få komma hit.

På senare tid har reglerna för anhöriginv­andring skärpts, vilket gör det betydligt svårare för familjer att få flytta hit. Uppehållst­illstånden tidsbegrän­sas även på ett helt annat sätt än tidigare.

Men Jalal och hans familjs ansökan har prövats enligt den tidigare generösare lagen, eftersom deras ansökninga­r skett före lagskärpni­ngen den 24 november 2015.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? JALAL SANKAR. En dag när han fortfarand­e gick och väntade på besked. Men nu är det klart: föräldrarn­a och lillasyste­rn får rätt att flytta hit från det krigshärja­de Syrien.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV JALAL SANKAR. En dag när han fortfarand­e gick och väntade på besked. Men nu är det klart: föräldrarn­a och lillasyste­rn får rätt att flytta hit från det krigshärja­de Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden