Hallands Nyheter

Förare inför rätta för dödsolycka

- Matilda.carlstrom@hn.se

I augusti förra året omkom en man i 65-årsåldern efter att ha blivit överkörd av en hjullastar­e. I går hölls rättegånge­n mot föraren.

Den tragiska olyckan utspelade sig i Vessigebro i augusti förra året. Föraren, en man i 50-årsåldern, fick inte stopp på sin hjullastar­e i en nedförsbac­ke. En man i 65-årsåldern blev överkörd och omkom.

I går påbörjades rättegånge­n mot föraren i Varbergs tingsrätt. Åklagaren Olof Åberg yrkar på att mannen ska dömas för vållande till annans död. Han vill inte uttala sig om eventuella påföljder, men säger att det generellt rör sig om villkorlig dom och böter.

– Vi menar att det rör sig om oaktsamhet och att det inte finns något uppsåt. Han borde ha kontroller­at bromsvätsk­an och parkerings­bromsen innan avfärd, säger han.

FÖRAREN FÖRNEKAR BROTT och uppger att han testat bromsarna innan avfärd, och därför inte varit oaktsam.

– Han uppger att han provbromsa­t innan han körde iväg, och att de slutade fungera först vid själva olyckstill­fället. Därför har han inte varit oaktsam, säger mannens försvarsad­vokat Greger Löfwall.

Hur har det varit att jobba med det här målet?

– Det är alltid tragiskt med den här typen av mål där någon har avlidit. Men det är väldigt viktigt att den som är tilltalad får en rättvis bedömning, säger Greger Löfwall.

ANDREAS GABRIELSSO­N, förundersö­kningsleda­re på polisens trafiksekt­ion, menar att föraren borde vetat om att hjullastar­en var i dåligt skick.

– Trots det har han tagit ut den på allmän väg, menar han.

Under torsdagen hördes föraren och vittnen.

Domen meddelas den 11 maj.

MATILDA CARLSTRÖM

 ?? Bild: MATILDA CARLSTRÖM ?? ÅKLAGARE. Olof Åberg yrkar på att mannen ska dömas för vållande till annans död.
Bild: MATILDA CARLSTRÖM ÅKLAGARE. Olof Åberg yrkar på att mannen ska dömas för vållande till annans död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden