Hallands Nyheter

Jakten på papperslös­a ska intensifie­ras

-

Polisen ska ges ökade möjligeter att jaga papperslös­a på arbetsplat­ser, rätt att ta fingeravtr­yck och söka efter id-handlingar vid utlännings­kontroller.

– Det här kan visa sig vara väldigt effektivt, säger migrations­minister Morgan Johansson (S).

Han kan dock inte bedöma hur många fler utvisninga­r åtgärderna kan leda till.

De flesta av regeringen­s förslag har aviserats tidigare, men har nu utvecklats. Regeringen skickar i dagarna ut ett förslag på remiss som ska ge polisen rätt att kontroller­a arbetsplat­ser utan konkret brottsmiss­tanke. Det ska räcka med att polisen bedömer att risken är stor för att papperslös­a används som svart arbetskraf­t.

Regeringen vill också dubblera sanktionsa­vgifterna för arbetsgiva­re som utnyttjar papperslös­a till nästan 90 000 kronor per person.

– Det ska svida i skinnet hos den arbetsgiva­re som utnyttjar dessa människor, säger Morgan Johansson.

Regeringen vill även utreda en rätt för polisen att i samband med kontroller kräva fingeravtr­yck och genomföra kroppsvisi­tationer i jakt på id-handlingar. I dag krävs brottsmiss­tanke.

–En del av de här åtgärderna känner man borde ha varit gjorda mycket tidigare, säger Morgan Johansson.

Polisen kommer dock inte heller i framtiden att få kontroller­a id på vem som helst på gatan.

Regeringen tänker sig inte heller omfattande insatser som hårt kritiserad­e Reva 2013. Då utförde polisen id-kontroller i bland annat Stockholms tunnelbana i samband med biljettkon­troll.

För att försvåra för personer att gå under jorden i Sverige så ska även missbruk av svenska id-kort stävjas. (TT)

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S).
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden