Hallands Nyheter

En knackig ”smekmånad”

Donald Trumps första 100 dagar som president – fiaskon, skandaler och nöjda väljare

-

De första hundra dagarna har kantats av skandaler och svidande politiska nederlag.

Men USA:S president Donald Trump har lyckats få sin Hddomare godkänd och agerade till försvarshö­karnas belåtenhet i Syrien.

– De som röstade på honom är fortfarand­e nöjda. Men Donald Trumps isolationi­stiska instinkter fungerar inte när man är president för världens enda supermakt, säger Dale Kuehne, professor vid Saint Anselm College i New Hampshire.

En presidents första tid brukar kallas för smekmå- nad, det är då han eller hon ses med blida ögon och kan infria många vallöften. Men Donald Trumps första dagar har inte varit lika tidigare presidente­rs.

Han har attackerat stora delar av USA:S presskår med anklagelse­r om ”fejkade nyheter”. Hans stab har förföljts av utredninga­r om eventuella kopplingar till ryska hackare. Och han har bytt åsikt i viktiga frågor.

Dale Kuehne, som studerat Trumps bakgrund och ledarstil, säger att den politiskt och militärt oerfarne presidente­n är en ensam man som är besatt av att vinna och som har svårt med förbindels­er utanför affärslive­t. Det gör att vänskaplig­a relationer, exempelvis med andra länder, inte är viktiga för honom.

– Han ser människor och länder som transaktio­ner. Och han är ingen ideolog utan väldigt pragmatisk. Om han inser att han behöver hjälp med Nordkorea kan han bortse från sin tidigare kritik mot Kina och bli mycket trevligare mot dess ledare.

Sådana svängninga­r har skett på flera områden under presidente­ns första tid. Försvarsal­liansen Nato, som under valrörelse­n kallades ”föråldrad”, är inne i finrummen igen. Strafftull­arna mot Kina uteblev. Och USA drar sig trots allt inte ur frihandels­avtalet Nafta.

Hur det går för Donald Trump beror naturligtv­is på vem man frågar. Från Vita husets sida framhålls att hans val av ny domare till Högsta domstolen, konservati­ve Neil Gorsuch, snabbt godkändes av senaten och nu är i tjänst (även om det krävdes en kontrovers­iell regeländri­ng i senaten). Och flera av företrädar­en Barack Obamas ”jobbdödand­e” miljöregle­ringar har rivits upp, vilket öppnat för ny kolbrytnin­g och byggen av omtvistade oljelednin­gar.

Trump visade också militära muskler efter gasattacke­n i Syrien genom att beordra en robotattac­k mot en syrisk flygbas – något Obama aldrig gjorde. Men även där bröt Trump mot vallöften om att hålla USA borta från globala konflikter och sätta hemlandet först.

På minuskonto­t finns flera politiska fiaskon. Lagförslag­et som skulle riva upp och ersätta sjukförsäk­ringslagen ”Obamacare” – även det ett centralt vallöfte – fick dras tillbaka då det inte hade tillräckli­gt stöd i kongressen, trots att Republikan­erna har majoritet i båda kamrarna.

Presidente­n har inte lyckats säkra pengar ur statskassa­n för bygget av den utlovade gränsmuren mot Mexiko. Och Trumps omtvistade inreseförb­ud, riktat mot människor från i huvudsak muslimska länder, har stoppats av domstolar som grundlagsv­idrigt, både i sin ursprungli­ga och omarbetade form.

Motgångarn­a till trots har Trumpstyre­t ändå tagit tag i den enligt presidente­n skadliga olagliga invandring­en, bland annat genom utökade deporterin­gar.

Trumps kritiker framhåller att samhällskl­imatet i USA blivit hårt, att hans vana att hänga ut medier via Twitter är långt ifrån presidentl­ik. Anhängarna å sin sida talar om en sällan skådad optimism.

–Hans största utmaning framöver blir samarbetet med kongressen. Och handelsfrå­gorna och globaliser­ingen är svåra för honom att hantera, säger Kuehne om framtiden.

Ett är klart, de återståend­e 1 361 dagarna med Trump lär bli fortsatt fyllda av kontrovers­er.

Tina Magnergård Bjers/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden