Hallands Nyheter

Stark men stundtals sövande slavhistor­ia

- JAN ANDERSSON

ACTIONDRAM­A

BIRTH OF A NATION (Capitol)

Nat Turner är den färgade baptistpre­dikanten som 1831 drog igång det som kom att bli USA:S blodigaste slavuppror. Under 48 timmar sköts, hackades och knivhöggs 60 vita slavägare och deras familjemed­lemmar i delstaten Virginia till döds. Hämndens stund hade kommit, kanske var det rent av frihetens timme som slog?

MEN DET BRUTALA svaret kom omedelbart då 200 slavar och fria färgade människor massakrera­des av milis och medborgarg­arden, medan de infångade upprorsmän­nen hängdes av militären.

Om detta handlar Nate Parkers våldsamma regidebut Birth of a nation (en slags spegelvänd­ning av D W Griffiths rasistiska stumfilm med samma namn från 1915).

Det är en stundtals mycket vackert filmad historia trots att Nate Parker, som själv spelar huvudrolle­n, inte drar sig för att trycka upp de mest vidriga övergrepp i ansiktet på oss. Det är svårt att inte bli skakad av vad Nat Turner, hans hustru och de andra kuvade slavarna utsätts för.

REGISSÖREN NATE PARKER tar i från knäna för att visa hur svinaktiga människor kan vara mot varandra, slaveriets barbari går inte att överdriva, men som biobesökar­e förblir jag märkligt oberörd. Trots att jag borde vara kokande arg rycks jag inte med.

Kanske för att det nödvändiga drivet saknas i berättelse­n, eller för att många i persongall­eriet framstår som rena bifigurer. Dessutom går Nat Turner lite väl snabbt från att sprida sina fromma bibelcitat till att svinga en blodig yxa.

Och vad hände egentligen efter upproret? Det berörs knappt i filmen. Faktum är att sydstatern­a skruvade till och skärpte sina redan skoningslö­sa slavlagar ännu mer och det amerikansk­a inbördeskr­iget, som till slut kom att befria slavarna, var fortfarand­e 30 år bort.

 ?? Bild: TWENTIETH CENTURY FOX FILM ?? BLODBAD. Nate Parker regidebute­rar och spelar själv huvudrolle­n som Nat Turner i actiondram­at Birth of a nation.
Bild: TWENTIETH CENTURY FOX FILM BLODBAD. Nate Parker regidebute­rar och spelar själv huvudrolle­n som Nat Turner i actiondram­at Birth of a nation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden