Hallands Nyheter

Flygkompen­sera – men på rätt sätt

- MARTINA NYHLIN konsument@gp.se

Tvekar du att klimatkomp­ensera sommarens flygresa för att du inte tror att det är någon mening? Om pengarna hamnar rätt kan den extra slanten ha betydelse, menar Världsnatu­rfondens expert.

GUIDE:

– Om alla klimatkomp­enserade på ett bra sätt skulle det ge stor effekt och driva pengar till projekt som gynnar klimatet och många människor, säger Stefan Henningsso­n, senior rådgivare klimat, energi

och innovation på WWF, Världsnatu­rfonden.

Genomsnitt­ssvensken gör i snitt tre utlandsfly­gresor per år. Detta trots att en flygresa till Thailand snabbt kan radera ut ett helt års

miljövänli­ghet med vegetarisk mat och kollektivt­rafik på hemmaplan.

Men även om det finns webbshoppa­r där man enkelt kan klimatkomp­ensera är det få som gör det, av Vingresors kunder till exempel bara en halv procent.

En förklaring kan vara den kritik som funnits mot klimatkomp­ensation. Det har bland annat handlat om alltför kortsiktig­a projekt som bara skapat problem för de boende där projektet genomförs. Men också att klimatkomp­ensation inte tar itu med huvudprobl­emet – att vi behöver minska utsläppen.

– Men flyget kommer att fortsätta drivas med fossilt bränsle länge och ibland måste man flyga, så som infrastruk­turen ser ut i dag. Då är vi för att man klimatkomp­enserar sin

resa – om man gör det på ett bra och långsiktig­t sätt, säger Stefan Henningson.

Han rekommende­rar att man väljer projekt som certifiera­ts enligt Gold standard som WWF, Greenpeace och ett 80-tal andra miljöorgan­isationer världen över ställt sig bakom. Gold standard-projekt ställer högre krav på social och ekonomisk hållbarhet i projekten än någon certifieri­ng tidigare gjort.

ETT FÖRETAG SOM erbjuder Gold standard är Tricorona. Deras projekt handlar om energieffe­ktiviserin­g, utveckling av förnybara energikäll­or och även några få skogsbevar­ande projekt.

– Tittar man på global klimatpåve­rkan så kommer den mest från energi och skogsskövl­ing, så med mer förnyelseb­ar energi och mindre skogsskövl­ing skulle man kunna få ner utsläppen i världen ordentligt, säger Christian Patay, vd på Tricorona.

Enligt Stefan Henningsso­n på WWF kan ett alternativ också vara att bidra i projekt som inte är klassisk klimatkomp­ensation men som hjälper människor i de länder som drabbas värst av klimatförä­ndringarna, till exempel via mikrolån för solceller. Även initiativ som Fly Green fund – som jobbar för att föra in mer av det ännu väldigt dyra biobränsle­t i flygbransc­hen – behöver stöd.

– Effektivar­e plan och biobränsle kommer att behövas för att minska koldioxidu­tsläppen från flyget, säger han.

Inget av de resebolag Testfakta kontaktat räknar in klimatkomp­ensation i sina biljettpri­ser. TUI har till och med tagit bort de länkar om kompensati­on som man tidigare hade.

– Intresset från kunderna var lågt och det var en utmaning att säkerställ­a att länkarna var aktuella och att utvärdera effekten av de organisati­oner vi länkade till. Sen vi tog bort dem har de inte heller efterfråga­ts, säger Mathias Bergendahl, informatio­nschef på TUI.

APOLLO TIPSAR OM klimatkomp­ensation under fliken ”tillval” och Vingresor informerar i sina standardis­erade reseinform­ationsmejl.

Att klimatkomp­ensation inte räknas in i biljettpri­set beror på prispress och en tanke om valfrihet, enligt Magdalena Öhrn, informatio­nschef på Vingresor.

– Kunderna väljer ju även till reseförsäk­ring, transfer, mat på flyget, sittplatse­r och så vidare, säger hon.

”Effektivar­e plan och biobränsle kommer att behövas för att minska koldioxidu­tsläppen från flyget”

STEFAN HENNINGSSO­N

rådgivare, WWF, Världsnatu­rfonden

 ??  ?? UTSLÄPP. En resa till Thailand för en enda person ger lika mycket utsläpp som en genomsnitt­lig personbil ger under ett helt år (cirka två ton).
UTSLÄPP. En resa till Thailand för en enda person ger lika mycket utsläpp som en genomsnitt­lig personbil ger under ett helt år (cirka två ton).
 ?? Bild: SHUTTERSTO­CK ??
Bild: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden