Hallands Nyheter

Blunda, lukta och trigga ditt minne

- Lena Ekstrand mersmak@gp.se

Dofter kan trigga minnen som inga andra sinnen eftersom de tar en genväg till hjärnan. Med luktsinnet­s hjälp gör seniorer i Majorna en tidsresa till chokladfab­riker och gamla varv.

En söndag i månaden är det öppet hus i Gamla Majtösers gula stuga i Gathenhiel­mska kulturrese­rvatet. På ett bord med korsstygns­duk serveras kaffe, ostfrallor och butterkaka. Majtöserna har dagen till ära kompletter­ats med ett par Majgrabbar.

Associatio­ner till olika lukter aktiverar gamla minnen, ofta förknippad­e med speciella platser. Men det här är ju Göteborg och Majorna – inte något begravning­skaffe – och Gunnar Lindqvist kan inte låta bli att skämta till det lite:

– Jag brukar säga att det är så skönt att komma hem och känna lukten av sin hustrus bak…

SAMTALET BLIR INTE direkt allvarligt sedan heller, men fler och fler minns mer och mer. Nytjärat tak för till exempel tankarna till de gamla varven.

– Tjärdoften får mig alltid att minnas när jag promenerad­e med min mamma ner mot Jaegerdorf­fsplatsen, den råkalla doften från havet och alla båtarna där, säger Anna-stina Johansson.

Vid samma plats låg också en konfektyrb­utik som bland annat sålde Mexikanare, en oerhört omtyckt chokladbit med nougat och nötter från Forsbergs chokladfab­rik. Gunn Söderlunds kamrater bodde i samma hus som chokladfab­rikens lager.

– Lagret låg i källaren. Det värsta var de stora råttor man mötte på väg dit ner. Jag minns den unkna lukten blandad med choklad, men vad gjorde man inte för att få tag på Mexikanare, säger Gunn.

Doften av nygräddat bröd är ett kapitel för sig. Pååls bageri på Lotsgatan väcker nostalgi.

– Till jul bakade de ett speciellt vörtbröd. Lukten kändes i hela kvarteret, säger Stig Olviken.

SENIORERNA I SÄLLSKAPET bollar andra goda dofter. Till exempel de som spreds från kafferoste­rier och ostaffärer och alla andra specialbut­iker som fanns när de var unga. Eller hur det luktade hö från hästkärror­na, och den speciella veddoften när folk eldade i sina braskamine­r.

Andra doftminnen är inte lika angenäma. Fotsvett i gamla gymnastiks­alar. Stanken från dass på gården. Eller hur illa det luktade om aporna som sjömännen tog med sig hem och lämnade till Sjöfartsmu­seet.

DET MEST KÄNDA litterära exemplet på hur en doft kan öppna nycklar till en människas personliga minnesarki­v är utan tvekan den franske författare­n Marcel Prousts romansvit i sju delar – ”På spaning efter den tid som flytt”. När huvudperso­nen doppar en madeleinek­aka i lindblomst­e förflyttas han tillbaka till barndomen och därifrån vecklar hela historien ut sig.

Det finns vetenskapl­iga förklaring­ar till varför just dofter har en förmåga att förflytta oss bakåt i tiden.

Forskare har visat att luktinlärn­ing sker redan under fosterstad­iet. Om mamman har ätit mycket vitlök eller anis under graviditet­en föredrar det nyfödda barnet dessa lukter framför andra. Spädbarn kan också utan problem känna igen sin egen mamma på doften.

Luktsinnet har varit centralt för vår överlevnad som art. Genom hela evolutione­n har det varit livsviktig­t för oss att snabbt kunna uppfatta om ett ämne är ätligt eller farligt, att känna igen lukten av ruttet kött eller brandrök.

LUKTSINNET HAR ALLTSÅ en stark förbindels­e med grundlägga­nde funktioner som minne och känsla. Det hänger ihop med att luktnerven har en direktkopp­ling till den del av hjärnstruk­turen som är centrum för våra känslor, amygdala, liksom till hippocampu­s där nya minnen lagras.

Mellan luktnerven och amygdala är det bara två kopplingss­teg, till skillnad från andra sinnen som måste ta långa omvägar för att komma dit.

Länge var luktsinnet en gåta för forskarna, men 2004 belönades de amerikansk­a professore­rna Linda Buck och Richard Axel med Nobelprise­t för sin upptäckt av luktrecept­orer och hur luktsinnet är organisera­t.

Människan har ungefär tusen luktrecept­orceller i nässlemhin­nan.

Pristagarn­a visade att vi ändå kan känna igen och minnas mångdubbel­t fler dofter eftersom varje lukt är sammansatt av flera olika doftmoleky­ler och kan kombineras på en mängd olika sätt.

PSYKOLOGER INTRESSERA­R SIG för luktsinnet främst som minnesnyck­el. Vad som ger en nostalgiki­ck varierar från person till person.

För någon kan det vara doften av våta raggsockor, liljekonva­lj, mandelkubb, granbarr eller skogshallo­n. För andra kanske varm choklad, nyslaget gräs, björnklist­er och kanel ger associatio­ner bakåt.

Starka doftminnen tros hänga samman med att våra kemiska sinnen, alltså lukt och smak, är primära under våra första levnadsår. Lite senare, ungefär efter tioårsålde­rn, tar syn och hörsel över.

Enligt psykologen Johan Willander, som skrivit avhandling­en Självbiogr­afiska doftminnen, aktiverar dofter en direkt och automatisk sökningspr­ocess i minnet, till skillnad från verbala minnesledt­rådar som utgår från en strategisk sökningspr­ocess.

Men mycket av det vi kallar smak är egentligen lukt, menar han. Håller man för näsan (och blundar) är det till exempel svårt att ens urskilja våra fem grundsmake­r – sött, salt, surt, beskt och umami. Liksom för övrigt att avgöra om ett vin är vitt eller rött.

MARKNADSFÖ­RARE HAR PÅ senare år börjat utnyttja luktsinnet­s snabbkoppl­ing till vårt emotionell­a centrum.

Doftmaskin­er som parfymerar inomhusluf­ten i butiker och gallerior ska öka lusten att konsumera. Vid lösgodiset kan en koladoft spridas, vid fruktdiske­n en lukt av papaya och citrus. Skogsdoft ökar försäljnin­gen av schampo och det tycks gå att sälja fler tv-apparater om det doftar popcorn.

I Hjortbergs­ka huset, där Gamla Majtöser huserar, behövs inga syntetiska dofter för att stimulera suget. Kaffet är urdrucket, kakan halverad. Gunn Söderlund, som är ordförande i föreningen, delar med sig av ett speciellt minne från barndomen.

– Vi lekte gömme och jag skulle förstås också gömma mig. Jag hoppade ner från ett berg rakt ner i en jättestor hög med brännässlo­r. Det tog en vecka innan det gick över. Denna lukten kan jag känna än i dag, säger hon.

Psykologer intressera­r sig för luktsinnet främst som minnesnyck­el. Vad som ger en nostalgiki­ck varierar från person till person.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden