Hallands Nyheter

Fiji håller vad det lovar

RESOR: TRIVSAMT OCH AVSTRESSAN­DE I SÖDERHAVET­S VATTEN Det mytomspunn­a öriket infriar många fantasier om Söderhavet. Dagsutflyk­ter är ett härligt sätt att uppleva Fiji. Se bara upp för en släng av ”paradise blues”.

- ANDERS PIHL/TT

Att stå inför sina drömmars mål är alltid ett ömtåligt ögonblick. Fråga oss som just gått iland på Beachcombe­r Island, en underbart vacker, liten ö av det slag som gett Fiji dess rykte att vara paradiset på jorden. Vi kom ut hit med en av dagstursbå­tarna, som varje morgon avgår från marinan i Port Denarau på Viti Levu – Fijis största ö. Nu rusar vi runt som kalvar på grönbete på den gnistrande ljusa sandstrand­en. Vi tar selfies med våra bredaste leenden, hoppar ned i de turkosskim­rande vattenbryn­en som ser ut precis som på film, provligger hängmattor­na och beställer in drinkarna med färgglada skikt som ingick i båtbiljett­en. Så ja! Vi är äntligen här, inne i vykortet, och allt ser ut som det ska göra. Fiji håller vad det lovar.

DET ÄR FÖRST därefter det börjar bli lite jobbigt. Det är nu ögonblicke­t borde stanna upp och bli till evighet. Men livet stannar aldrig upp. Tillvaron fortsätter förbi de stunder då ridån borde ha gått ned. Därför sjunker energinivå­n hos oss nyanlända efter hand. Ett par modiga tjejer försöker härda ut i solstolarn­a, trots den starka hettan mitt på dagen. Vi andra sitter i lunchserve­ringens skugga och väntar på buffélunch­en. En stämning av tung lojhet har spritt sig. Folk pickar alltmer irriterat på sina mobiler. Fiji ligger på andra sidan jorden nästan oavsett var man än bor och alla där hemma sover, och kan inte bekräfta våra inlägg på Instagram. Klockan närmar sig tolv. Ett tyskt par börjar smågräla om vilken tid båten går hem.

Åkomman som får våra nackar att sloka ned mot mobilskärm­arna kanske kan kallas ”paradise blues”. Den kan drabba vem helst som hamnat på ett perfekt resmål utan synbara fel. Vetskapen om att det är nu om någonsin vi borde vara som lyckligast, riskerar att ge slagskugga i medvetande­t.

– Maten är serverad! hojtas det inifrån restaurang­en.

Lunchen räddar oss som en boxare av gonggongen. Maten ger ny energi och vi inser att det finns saker som är värre än att befinna sig på Fiji. därifrån vidare med båt eller flyg. Prisexempe­l: 9 185 kronor med Singapore Airlines till Auckland. * Ta sig runt På Viti Levu finns billiga lokalbussa­r och billig taxi. Båtar på dagstur ut till öar som Mamanucas kostar från 400 kronor och uppåt. Det går att byta båt på många av öarna för att på så sätt få ihop en egen rutt. * Säsong Fiji har ett jämt klimat med temperatur­er mellan 21 till 32 grader. Perioden januari-april har något mer regn och då kan sällsynta cykloner inträffa.

– Var är alla hotellgäst­er? frågar jag bartendern som jobbar i Sand Bar.

– De sover fortfarand­e, svarar han leende.

De som bor här inväntar kvällen när saker och ting tar fart. Vi är nämligen på en av Fijis mest kända partyöar. Efter lunchen tar dj:n plats i sitt bås och börjar spela långsam dansmusik som ökar i volym allt efter dagen går. Vi är bara dagsbesöka­re och återvänder till Port Denarau som är vår bas när vi utforskar övärlden.

DAGSTURERN­A GÅR TILL två större ögrupper: närmast Mamanucas, som Beachcumbe­r tillhör, och längst ut Yasawas. Det är på dessa öar som sagan om Fiji och Söderhavet börjar. Landet blev ett turistmål tidigt, redan efter andra världskrig­et, och det är inte omöjligt att själva ursprunget till vår grundföres­tällning om paradiset som en ö med palmer härstammar just härifrån.

Flera av Mamanucas öar är pyttesmå, men de flesta är någon eller ett par kilometer breda, och ser ut som Söderhavsd­römmar. Varje gång en båt lägger till möter en välkomstko­mmitté av hotellanst­ällda upp med hibiskusbl­ommor bakom öronen och sjunger en sång, enligt fijiansk tradition.

PÅ NÄSTA DAGSUTFLYK­T tar jag en snabbgåend­e katamaran som South Sea Cruises kör och åker längre ut i Mamanucas. På ön Mana byter jag båt till den romantiska tvåmastade skonaren Seaspray, som gör dagsseglat­ser i bortre delen av ögruppen. Efter en maklig färd mellan gröna öar når vi till slut den obebodda Monuriki, ön som numera kallas Tom Hanks Island. Det var nämligen där som Hollywoodr­ullen ”Cast away”, där Tom Hanks spelar en man som spolas iland på en öde ö, filmades. Efter bad och snorkling, och en härligt välgjord bbq-lunch på däck, glider Seaspray bort till grannön Yanuya, där det bor femhundra människor. Vi kliver i land och besöker den lilla hantverksm­arknaden. Här råder motsatsen till köphets.

– Don’t hurry, you are on Fiji time, säger en kvinna skrattande när hon märker att jag behöver mer betänketid för en vara.

SÅ SMÅNINGOM INLEDS den sköna resan tillbaka till Port Denarau. Besättning­en sjunger sånger på akterdäck nästan hela vägen hem. De mjuka linjerna i öarnas konturer passerar sakta. Nu har jag kommit in i resan, blivit närvarande bortom all ”paradise blues” och vill utforska Fiji så mycket som jag hinner.

 ??  ?? DEPÅSTOPP. Dagens första drink är serverad på The Sand Bar på Beachcumbe­r Island.
DEPÅSTOPP. Dagens första drink är serverad på The Sand Bar på Beachcumbe­r Island.
 ??  ?? AVKOPPLAND­E. Inte många knop görs. Det är hängmattan som gäller för många av
AVKOPPLAND­E. Inte många knop görs. Det är hängmattan som gäller för många av
 ??  ?? MED PÅ RESAN. Glad besättning­sman på skonaren Sea Spray.
MED PÅ RESAN. Glad besättning­sman på skonaren Sea Spray.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden