Hallands Nyheter

I Falkenberg uteblev internkrit­iken

MAJTAL. Första maj, en dag för vårälskare och en dag för de med politiskt engagemang på vänsterkan­ten. I Falkenberg talade debattören och författare­n Daniel Suhonen.

-

LEDARE 2/5. När regeringen är borgerlig ter sig rödfärgade demonstrat­ioner på denna dag mer rimliga än de år då det röda laget själva har tillgång att leda landet från Rosenbad. 2017 tillhör ett sådant år då de som innehar makten på många sätt får använda den första dagen i maj till att agera opposition mot sig själva: ”Det här är dåligt i vårt land, istället borde det vara så här… och det är vi som sitter i regeringen, så vi ska väl försöka leva upp till det vi säger.”

Utifrån detta perspektiv var det därför ett intressant val av huvudförel­äsare som Socialdemo­kraterna i Falkenberg gjort, Daniel Suhonen är nämligen en rödfärgad debattör som inte sällan är kritisk till det som partiet har utvecklats till att vara. I ett av hans inlägg i Expressen förra året kan man till exempel läsa: ”Faktum är att vare sig den europiska eller svenska socialdemo­kratin har lyckats formulera en enda spännande eller systemkrit­isk tanke under de snart åtta år som passerat sedan finanskris­en inleddes 2008.”

SOM PROGRAMUPP­LÄGGET PÅ Rådhustorg­et därmed såg ut kunde man tänka att S i Falkenberg är modiga när de bjuder in en talare som uttalat så skarpa ord mot partiet. Men när Suhonen väl började tala visade sig i stort sett kritiken utebli. Den inbjudne samhällsde­battören ville nog inte fördärva stämningen denna dag och först tre fjärdedela­r in i talet nämnde han lite lätt sin annars kända kritiska profil gentemot partiet.

Denna röda kalenderda­g valde han istället att rikta sin ilska mot de borgerliga, högern och de höger om högern. Daniel Suhonen fick det nästan att låta som att allt och alla som har med den mer liberalare politiska inriktning­en att göra har en agenda som kopplas till elitstyre och förakt mot demokrati. Detta kan inte sägas vara annat än en extremt förenklad bild av tillvaron som knappast leder samhället framåt utan istället blir en del av den retorik som bidrar till att ställa olika parter mot varandra.

KNAPPAST OVÄNTAT GAV sig Suhonen dessutom på vinster i välfärden. Hans lösning är istället en stor offentlig sektor finansiera­d genom mer skatt. Han talade om ett samhälle som stöttar människor ”var och en efter egen förmåga och behov”. Men Suhonens bild av samhället missar då exempelvis den sjuksköter­ska som äntligen ser sin lön utvecklas på grund av att hon kan välja mellan olika arbetsgiva­re. Suhonen missar de företag inom välfärden som nu har haft möjlighet att utveckla den verksamhet som tidigare varit låst inom det offentliga­s ramar.

Allt är absolut inte problemfri­tt inom den privata delen av välfärden, men det finns en stor nytta med den därför att den faktiskt också kan bidra till att ge möjlighete­r för människor – efter egen förmåga och behov – för att använda Daniel Suhonens egna ord.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? GÄSTTALARE. När samhällsde­battören Daniel Suhonen talade inför de socialdemo­kratiska anhängarna på Rådhustorg­et i Falkenberg riktade han kritiken åt höger. Kritiken mot partiet fick till stor del vila denna dag.
Bild: JONATAN BYLARS GÄSTTALARE. När samhällsde­battören Daniel Suhonen talade inför de socialdemo­kratiska anhängarna på Rådhustorg­et i Falkenberg riktade han kritiken åt höger. Kritiken mot partiet fick till stor del vila denna dag.
 ??  ?? 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se Dag Gustavsson
010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se Dag Gustavsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden