Hallands Nyheter

Vi skapar trygghet i en ny tid

-

BUDGET. Det politiska arbetet för ett bättre, jämlikare och starkare samhälle fortsätter. Häromdagen presentera­des vårbudgete­n för 2017. Där tar vi ytterligar­e steg för att stärka den svenska modellen, öka tryggheten och utveckla samhällsby­gget.

För drygt två år sedan hade Sverige en offentlig ekonomi som gick med 60 miljarder kronor i underskott och en arbetslösh­et som bitit sig fast på en hög nivå, inte minst bland unga. Åtta år av borgerligt styre med 140 miljarder kronor i ofinansier­ade skattesänk­ningar ledde till stora brister i välfärden. Sedan vi bildade regering har vi arbetat med att bygga upp kraften i svensk ekonomi.

Det har gett resultat. 150 000 fler personer har ett jobb att gå till och ungdomsarb­etslöshete­n är den lägsta på tretton år. Fler lärare, kuratorer och förskollär­are kan anställas och kunskapsre­sultaten i skolan vänder äntligen uppåt. Den största bostadssat­sningen på flera decennier bidrar till ett rekordhögt bostadsbyg­gande.

VI HAR VÄNT det stora underskott vi ärvde av den borgerliga regeringen till ett överskott på 40 miljarder. Det har placerat oss i ett helt nytt läge där vi har resurser att möta de utmaningar som finns i Sverige. Klyftorna är för stora och många känner otrygghet. Skolresult­aten är fortfarand­e för låga. Klimatförä­ndringar, segregatio­n och brottsligh­et måste bekämpas.

Regeringen­s tio välfärdsmi­ljarder har stärkt Region Halland med 67 miljoner kronor under 2017. I vårbudgete­n skjuts dessutom 16 miljoner kronor till länets förlossnin­gsvård och 3 miljoner kronor till arbetet med barn och ungas psykiska hälsa.

KOMMUNERNA i Hallands län stärks genom välfärdsmi­ljarderna med 223 miljoner kronor under 2017 samtidigt som sociala barn- och ungdomsvår­den får ett tillskott på 3,5 miljoner kronor och särskilt utsatta skolor får extra stöd. Det är tydliga investerin­gar i den gemensamma välfärden som också skapar arbetstill­fällen.

För att öka säkerheten skjuter vi till 700 miljoner till polisen och 500 miljoner till totalförsv­aret. Ytterligar­e förstärkni­ngar av polisen kommer behövas och vi socialdemo­krater vill se 10 000 nya polisanstä­llda till 2024.

Bara genom att använda den svenska ekonomins och de offentliga finanserna­s styrka till ett gemensamt samhällsby­gge kan vi bygga ett tryggt, jämlikt och hållbart samhälle. Så skapar vi trygghet i en ny tid.

Magdalena Andersson (S)

finansmini­ster

Hans Hoff (S)

riksdagsle­damot

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden