Hallands Nyheter

Lokstallar­na står kvar ett varv till

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Kommunens försök att få bort lokstallar­na stoppas än en gång av länsstyrel­sen. – Jag ser fram emot den dagen som Trafikverk­et hör av sig och det blir ordning på det här. Jag vill ha en sakkunnig vettig människa framför mig att förhandla med, och det har inte kommunen, säger ägaren.

Lokstallar­nas usla skick kan inte gå någon tågresenär förbi. Eftersom dubbelspår­et ska dras fram i närheten har tegelfasti­gheten ingen framtid. Att renovera kåken skulle vara det samma som att kasta pengarna i sjön.

DET ÄR ÄGAREN Stig Karlsson väl medveten om. Han vill sälja fastighete­n till Trafikverk­et. Men Trafikverk­et kan och vill inte köpa innan det finns en fastslagen järnvägspl­an för Varbergstu­nneln. I väntan på den förfaller huset.

Stig Karlsson har faktiskt sökt rivningslo­v, men han har inte lämnat in alla de papper som kommunen kräver. Kommunen har å sin sida försökt driva på en rivning genom att döma ut vite om 100 000 kronor till Stig Karlsson.

Stig Karlsson överklagad­e ett vite om saken redan för fyra år sedan. Länsstyrel­sen gav honom rätt och slog den gången fast att det var Äldre plan- och bygglagen som gällde i ärendet. Kommunens beslut vilade på fel lagstiftni­ng.

ÅRET DÄRPÅ TOG kommunen ett nytt beslut om vite. Stig Karlsson överklagad­e igen och även den här gången har länsstyrel­sen givit honom rätt.

– Den som fattar beslutet måste motivera varför man kommit fram till en viss utgång, och någon sådan motivering finns inte i kommunens beslut. Det uppfyller alltså inte kraven enligt Förvaltnin­gslagen och därför skickar vi tillbaka det, förklarar länsjurist Robert Bärwald länsstyrel­sens beslut.

Stadsbyggn­adskontore­t och byggnadsnä­mnden gör fel i det här ärendet en gång till. Varför reder ni inte ut juridiken ordentligt?

– Generellt kan man säga att juridik kring vitesförel­ägganden är snårig, säger stadsarkit­ekt Maria Söderlund.

– Vi får titta närmare på det här och kanske ta en jurist till hjälp och fundera på om vi ska överklaga länsstyrel­sens beslut. Eller börja om från början igen.

Har stadsbyggn­adskontore­t den juridiska kompetens som krävs?

– Ja. Vi har ramavtal med jurister så det vi inte kan själva tar vi hjälp till.

Stig Karlsson säger att han egentligen hade tänkt börja riva huset nu i sommar men att det kommit annat emellan. Helst av allt vill han sälja fastighete­n till Trafikverk­et så snart som möjligt.

– Jag är inte motsträvig. Bara det kommer en vettig människa och förhandlar så säljer jag.

”Jag är inte motsträvig. Bara det kommer en vettig människa och förhandlar så säljer jag”

STIG KARLSSON ägare

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FÖRFALLNA. Lokstallar­na ägs av Stig Karlsson genom hans bolag Bilaktiebo­laget Helge Karlsson.
Bild: ANNIKA KARLBOM FÖRFALLNA. Lokstallar­na ägs av Stig Karlsson genom hans bolag Bilaktiebo­laget Helge Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden