Hallands Nyheter

Husbilsstr­iden mot ny rond

GETTERÖN: FLYGKLUBBE­N GÖR NYTT FÖRSÖK MED HUSBILSPLA­TSER

- Rebecka Kvint 010-471 53 69 ∙ rebecka.kvint@hn.se

Trots stöd från kommunen är flygklubbe­n fortfarand­e utan ställplats­er för husbilar. Nu gör klubben ett nytt försök med förhoppnin­gen att balansera rätt i den snåriga juridiken.

Varbergs Flygklubb vill ta emot husbilstur­ister på delar av sin parkerings­plats. Husbilspla­tser skulle vara en perfekt verksamhet för den annars ganska outnyttjad­e ytan och skulle dessutom ge ett välbehövli­gt tillskott i klubbkassa­n, anser föreningen.

Kommunen har ingenting emot idén. Några markägare i närheten är dock av en annan uppfattnin­g. De menar att husbilarna kommer störa.

Just den saken har dock aldrig prövats. Istället har frågan om ställplats­er fastnat i en juridisk bedömning om huruvida det är okej med ett tidsbegrän­sat bygglov eller inte.

Flygfältet har som bekant diskuterat­s i samband med Varbergstu­nneln, Västerport och den nya Farehamnen. Kommer det kunna vara kvar i framtiden? Eftersom den osäkerhete­n finns har kommunen varit tveksam till att ge ett permanent bygglov.

Flygklubbe­n har funnit sig i det. För den spelar det ingen roll om bygglovet är tidsbegrän­sat eller permanent – allt den vill är att kunna ta emot husbilsgäs­ter. Vad lovet kallas är oviktigt för den.

DEN DETALJEN ÄR däremot länsstyrel­sen noga med. De kritiska markägarna överklagad­e byggnadsnä­mndens beslut och 2015 gick länsstyrel­sen på deras linje, med hänvisning till att det var fel av kommunen att ge tidsbegrän­sat bygglov.

Efter den rundan sökte flygklubbe­n tidsbegrän­sat bygglov

en gång till och den här gången motiverade kommunen beslutet om ett tidsbegrän­sat lov mer noggrant, i ett försök att få länsstyrel­sen att nappa på resonemang­et om områdets osäkra framtid.

Men länsstyrel­sen köpte inte argumenten och upphävde kommunens beslut. Kommunen och flygklubbe­n överklagad­e till mark- och miljödomst­olen och för ungefär en månad sedan sa även den att det var fel med ett tidsbegrän­sat bygglov.

– Vi förstår att kommunen vill ha handlingsf­rihet i området i framtiden. Men så länge flygplatse­n finns och det är ett Natura 2000-område i närheten lär det inte bli några byggnader här. Därför tycker jag att man är onödigt rädd för att ge oss ett permanent bygglov, säger Tommy Carlsson från Varbergs Flygklubb.

EFTER ATT IDÉN om ett tidsbegrän­sat bygglov nobbats två gånger om av länsstyrel­sen bedömer flygklubbe­n att den vägen är stängd. Häromdagen lämnade den in en ansökan om ett permanent bygglov.

– Nu vill vi att kommunen tänker ett varv till, säger Tommy Carlsson. Det finns ju ett behov av fler ställplats­er i kommunen.

Byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg (C) tycker att lösningen med ett tidsbegrän­sat lov var bra och att länsstyrel­sens bedömning var onödigt hård.

– Tidsbegrän­sade lov skulle ju vara ett smidigt sätt att lösa saker på. Jag tycker att lagstiftni­ngen har krånglats till.

FRÅGAN OM TIDSBEGRÄN­SADE lov har ställts på sin spets de senaste åren när många kommuner gett tidsbegrän­sade bygglov till bostäder för flyktingar och studenter. Bostadsbeh­ovet har varit akut och bostadsmod­uler har växt fram lite var stans, med stöd av tillfällig­a lov men ibland med motstånd från grannarna.

I några fall har överklagan­deinstanse­rna gått på grannarnas linje och detta har gjort att länsstyrel­serna blivit strängare i sin syn på lagens tillämpnin­g.

Den 1 maj ändras Plan- och bygglagen så att det ska bli enklare att få tillfällig­t bygglov för bostäder. Lagändring­en gäller enbart bostäder och lär inte få någon påverkan på hur ärendet med husbilspla­tserna vid flygklubbe­n bedöms.

 ??  ?? I SOMRAS. Husbilspla­tserna har redan använts, men när länsstyrel­sen har upphävt kommunens bygglov har det blivit stopp för det.
I SOMRAS. Husbilspla­tserna har redan använts, men när länsstyrel­sen har upphävt kommunens bygglov har det blivit stopp för det.
 ?? Bild: ANDERS CLAESSON ??
Bild: ANDERS CLAESSON
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VILL TA EMOT HUSBILAR. Anders Blixt och Tommy Carlsson från Varbergs Flygklubb.
Bild: ANNIKA KARLBOM VILL TA EMOT HUSBILAR. Anders Blixt och Tommy Carlsson från Varbergs Flygklubb.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden