Hallands Nyheter

Löfven: Jag blirLinda Larsson är överens om att det finns många fallgropar på cykelvägen.

Statsminis­terns löften i sitt förstamajt­al – hård kamp mot brottsligh­eten och miljard till vården

- Peter Wallberg/tt

Statsminis­ter Stefan Löfven lovade hårda tag mot brottsligh­eten i sina förstamajt­al.

Hans andra budskap var att det nu är tid för välfärdsre­former. Regeringen ska i höstens budgetprop­osition satsa en ”patientmil­jard” årligen på snabb vård.

Till skillnad från mer traditione­lla förstamajt­al fick brottsligh­eten stort utrymme när Löfven talade i Landskrona och Malmö. Han tog upp öppen knarkhande­l, rädsla för att gå hem ensam på kvällar och den senaste tidens många skottlossn­ingar, inte minst i Malmö.

– Jag blir förbannad på riktigt. Brottsligh­eten kväver vår frihet, den kuvar våra liv. Vi kan aldrig acceptera det, sade Löfven inför omkring 500 åhörare i Landskrona.

Löfven kom inte med några nya satsningar mot brottsligh­eten, men pekade bland annat på S-löftet om 10 000 fler poliser på sikt och på skärpta straff för de som attackera blåljusper­sonal.

Inför några tusen i åhörare i ett blåsigt, men soligt Folkets park i Malmö kom Löfven även in på kampen mot terroriste­r.

– De ska jagas med den samlade kraften i hela den svenska demokratin, sade han.

Statsminis­tern talade också mot kvinnofört­ryck i hederns namn och mot självutnäm­nda sedlighets­poliser i förorterna.

–Aldrig, aldrig att dessa män ska få bestämma över kvinnors liv, sade Löfven och fick talets kanske största applåd.

Strax innan hade han avbrutits av två kvinnor i huvudduk som krävde respekt för muslimska kvinnors rättighete­r. En av kvinnorna uppgav till Expressen efteråt att de protestera­de mot en dom i EU:S domstol som ger arbetsgiva­re rätt att neka anställda att bära huvudduk.

Det viktigaste budskapet i talet var enligt Löfven själv, att det nu finns ett överskott i de offentliga finanserna som ska satsas på välfärd, och han presentera­de också en nyhet.

Regeringen ska i höstens budgetprop­osition satsa en ”patientmil­jard” årligen på snabb vård.

– Det är för många som får vänta för länge på vård och vi vill korta den tiden, säger Löfven.

Vårdgarant­in ger i dag rätt att träffa en läkare inom sju dagar. Hur mycket garantin kan kortas vill inte Löfven spekulera i. Han hänvisar till en utredning som ska vara klar i juni. Miljarden kan, enligt Löfven, bland annat gå till generösare öppettider, mer resurser och personal på vårdcentra­lerna.

Den rödgröna regeringen har avskaffat Alliansreg­eringens kömiljard och köerna har blivit längre de senaste åren. Löfven tycker dock inte att det var ett misstag att avskaffa den.

–Det var inte vård efter behov, säger han.

Attackerna på den borgerliga opposition­en var annars inte särskilt många. I Malmö angrep Löfven Moderatled­aren Anna Kinberg Batra för att vilja ”kroka arm” med SD. Statsminis­tern undrade vad M tänker ge i utbyte för SD:S stöd och skickade iväg en varning till ”alla seriösa partier”.

– Lek inte med elden – ni kommer att bränna så mycket mer än er själva.

 ?? FOTO: EMIL LANGVAD/TT ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) lovade pengar till vården i sitt tal i Landskrona.
FOTO: EMIL LANGVAD/TT Statsminis­ter Stefan Löfven (S) lovade pengar till vården i sitt tal i Landskrona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden