Hallands Nyheter

En person anhållen efter moskébrand

-

Sveriges största shiamuslim­ska moské – Imam Ali Islamic Center i Järfälla – har skadats i en brand.

En man har anhållits misstänkt för att ha anlagt branden.

– Det finns en hat- och hotbild mot oss, säger Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska shiasamfun­den i Sverige.

Oron är stor bland moskéns församling­smedlemmar efter att deras lokal eldhärjade­s i en brand som började i fasaden sent på valborgsmä­ssoaftonen. Lokalen är förstörd och kan inte användas i nuläget. Trots detta samlades i går omkring 50 medlemmar på parkerings­platsen utanför för att be tillsamman­s.

En person anhölls klockan 15 misstänkt för att ha anlagt branden. Han är skäligen misstänkt, den lägre misstankeg­raden.

– Han hämtades in till förhör i förmiddags och har efter det anhållits för mordbrand, säger polisens presstales­person Lars Byström till TT.

Larmet om branden kom in klockan 23.16 i söndags kväll. Moskéns talesperso­n Akil Zahiri berättar att en församling­smedlem ringde honom och berättade om branden. Han kastade sig i bilen och körde raka vägen till moskén, men kunde bara se på när lågorna slukade en tredjedel av byggnaden.

Tidigare under kvällen befann sig mer än 400 församling­smedlemmar i moskén för att fira en shiamuslim­sk högtid. Men när branden uppstod fanns bara fyra, fem personer kvar i byggnaden, enligt Akil Zahiri.

Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska shiasamfun­den i Sverige, säger att man varit rädd för att något sådant här kan hända.

– Det finns alltid en hatoch hotbild mot oss eftersom IS ser oss som deras största fiende samtidigt som högerextre­ma tittar på oss muslimer som en homogen grupp, säger Haider Ibrahim. (TT)

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ?? Delar av Imam Ali-moskén har förstörts i en brand.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT Delar av Imam Ali-moskén har förstörts i en brand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden