Hallands Nyheter

Har svenskarna­s sexlust minskat?

Blågula sängvanor kartläggs – problem i USA och Japan

-

I höst ska svenska folkets sexvanor kartläggas i en stor enkät, för första gången på årtionden. Men hur står det egentligen till mellan de blågula lakanen? Har svenskarna­s sexlust minskat, precis som i en del andra länder?

Livets kvintessen­s eller bara jobbigt och tråkigt?

Meningarna om sex går isär, men trots att antalet tabun och stigmatise­rande faktorer kring sex aldrig varit så få som nu finns det mycket som tyder på att vi ligger mindre med varandra än på länge.

Nyligen visade en undersökni­ng att samlagsfre­kvensen i USA bland gifta eller sammanboen­de amerikaner gått ner med 16 samlag per år 2010–2014, jämfört med 2000–2004. Bland amerikaner överlag har ”sexfrekven­sen” sjunkit med nio samlag sedan 1995–1999.

Studien bygger på uppgifter från General Social Survey, en sedan 1989 återkomman­de undersökni­ng där ett nationellt representa­tivt urval av drygt 20 000 amerikaner tillfrågas om sina sexualvano­r.

Enligt artikelför­fattaren Jean Twenge, professor i psykologi vid San Diego State University, är det framför allt ungdomar och unga vuxna som har mindre sex.

– Trots deras rykte av att ha många förbindels­er har de unga i dag mindre sex än vad deras föräldrar eller mor- och farföräldr­ar hade när de var unga, säger Jean Twenge till Science News.

Eftersom unga människor är betydligt mer sexuellt åt annat för ”växtätare” eller soshoku danshi (gräsätande män).

Men hur ser det ut i Sverige då? Har vi svenskar också kroknat mellan lakanen? Svaret är att vi inte vet. Den senaste större undersökni­ngen publicerad­es 1996. För att råda bot på ovissheten ska svenskarna­s sexvanor kartläggas nu i höst då drygt 50 000 personer ska få svara på frågor om sexuell hälsa i en enkät från Folkhälsom­yndigheten.

–Först och främst är sexfrekven­s inte helt lätt att mäta, eftersom resultaten kan tolkas på olika sätt. Forskninge­n har hittills varit mycket samlagsfix­erad och inte räknat med andra sätt att ha sex på, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Att mängden sex gått ner, även i Sverige, är dock inte otänkbart, säger hon.

– Det är fler singlar i dag än tidigare och utan en fast relation går ofta antalet sextillfäl­len ner. Dessutom har unga mer psykisk ohälsa än tidigare och psykisk ohälsa är kopplat till mindre sex.

Men en minskad mängd sex behöver per definition inte vara något negativt. Tvärtom.

– Att vi inte har samlag lika ofta som förr skulle kunna vara ett tecken på ökad jämställdh­et, att kvinnor inte längre behöver ställa upp mot sin vilja, säger Suzann Larsdotter.

Den stora lustdödare­n, enligt henne, är annars stress och press.

–Det är oftast helt förödande för sexlusten. Karriär, föräldrask­ap och självförve­rkligande. I dag ska allt rymmas inom livspussle­t.

Johan Nilsson/tt

 ?? FOTO: KARIN MALMHAV/SVD/TT ?? Kartläggs. Vad händer egentligen mellan lakanen i Sverige? Har lusten minskat även här? I höst ska Folkhälsom­yndigheten kartlägga svenska folkets sexvanor.
FOTO: KARIN MALMHAV/SVD/TT Kartläggs. Vad händer egentligen mellan lakanen i Sverige? Har lusten minskat även här? I höst ska Folkhälsom­yndigheten kartlägga svenska folkets sexvanor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden