Hallands Nyheter

Snart flyger bilen – men inte för alla

-

De självköran­de bilarna är redan på god väg. Nu börjar nästa kapplöpnin­g – om luftrummet.

Men det kommer sannolikt att dröja innan de flygande bilarna finns i var mans garage.

Drömmer du om att slippa köerna, eller att kunna ta en genväg när det känns för långt att köra runt? Det kommer snart att vara verklighet.

I alla fall rent tekniskt. Och om du har råd.

För samtidigt som flera företag redan har flygbara alternativ finns varken regelverk eller infrastruk­tur på plats. Även priset på de högtflygan­de planerna lär ha en viss avskräckan­de effekt, konstatera­r Mikael Wickelgren, fordonsfor­skare vid högskolan i Skövde.

– Det är en effektiv spärr, kostnaden. Men även om vi skulle ha råd, är frågan hur många som egentligen har behov av en flygande bil, säger han.

Sett bara till tekniken är det dock redan nu fullt möjligt.

Slovakiska Aeromobil släppte för knappt två veckor sedan sin nya modell på den exklusiva bilmässan Top Marques i Monaco. Bilen, med fällbara vingar, ska gå att förbeställ­a inom kort och de första leveranser­na är beräknade till år 2020. Prislappen? Mellan 1,2 och 1,5 miljoner euro, det vill säga uppemot 15 miljoner kronor.

I förra veckan släppte även Kitty Hawk, ett företag med bland andra Google-grunda- ren Larry Page bakom sig, bilder på en flygande ”bil”.

Även för Larry Page och hans kompisar finns dock en rad hinder kvar innan de kan sätta sig i bilen och flyga mellan hemmet och jobbet. Än så länge är svårighete­rna – och skeptikern­a – rätt många.

– Hur ska det här fungera? Jag vill inte vara en pessimist, men vi kan ju inte ens ta med oss alla mobiltelef­oner på flygplan i dag för att det finns risk för att batteriern­a börjar brinna, säger Missy Cummings, forskare vid Duke University och på Nasa, till New York Times.

Jens Bornemann/tt

 ?? FOTO: AP ?? Slovakiska Aeromobils senaste modell lanserades nyligen i Monaco.
FOTO: AP Slovakiska Aeromobils senaste modell lanserades nyligen i Monaco.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden