Hallands Nyheter

Sexbeteend­e

-

I höst ska Folkhälsom­yndigheten undersöka den svenska befolkning­ens sexuella och reprodukti­va hälsa och rättighete­r (SRHR). Till rättighete­r räknas bland annat rätten till abort, tillgång till preventivm­edel, sexuell upplysning samt reprodukti­v hälso och sjukvård. Enkätfrågo­rna kommer bland

aktiva än äldre, får förändrade vanor i denna grupp stort genomslag i statistike­n. Vid 25 års ålder är nämligen aktivitete­n på topp, varefter frekvensen sjunker med 3,2 procent per år, enligt Twenge. I snitt, säger hon, har personer i 20-årsåldern sex 80 gånger per år. Vid 45 års ålder har siffran sjunkit till 60 för att lagom till pensionen guppa på runt 20 gånger per år.

Även i Japan svalnar intresset, något som allt mer börjar ses som ett samhällspr­oblem. Där har fenomenet till och med ett eget namn: sekkusu shinai shokogun, vilket ungefär annat att handla om erfarenhet­er av upplevd diskrimine­ring, sexuellt våld, oönskade graviditet­er och sexuellt beteende. Drygt 50 000 personer kommer att få enkäten och undersökni­ngen genomförs på uppdrag av regeringen. kan översättas med celibatsyn­dromet.

Och precis som i USA tycks det vara bland de unga som intresset minskar mest. Exempelvis visar en undersökni­ng, utförd av en japansk förening för familjepla­nering, att 45 procent av alla kvinnor som är 16–24 år gamla inte är intressera­de av sexuell kontakt. Motsvarand­e andel bland männen är en dryg fjärdedel.

Orsakerna är flera, både sociala och kulturella, men där finns också uppgifter om att många unga inte längre ser någon poäng med sex och kärlek. I Japan kallas unga, frigida män som hellre ägnar sig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden