Hallands Nyheter

Irans president utmanas

En hårdför höger och Donald Trumps retorik har ökat osäkerhete­n inför valet

-

Om några veckor går Iran till val. Att Hassan Rohani blir kvar på presidentp­osten har tidigare varit en lågoddsare bland bedömare.

Men retoriken från USA – och en ny kandidats inträde på den politiska scenen – har ökat osäkerhete­n.

– Om jag skulle satsa pengar på någon kandidat är det fortfarand­e på Rohani. Men det har blivit mer osäkert, säger Rouzbeh Parsi vid Lunds uni- versitet, och sammanfatt­ar därmed det som tycks vara den gängse bedömninge­n bland Irankännar­e.

I presidentv­alet den 19 maj kan iranierna påverka inriktning­en på politiken i det islamska landet, där ayatolla Ali Khameneis ord väger tyngst i de flesta sammanhang.

Bland dem som inte tillåts ställa upp finns den konservati­ve tidigare presidente­n Mahmud Ahmadineja­d. Men mittenpoli­tikern Hassan Rohani utmanas i stället från höger av Ebrahim Raisi, domare och rättslärd, som också ses som en hårdför konservati­v. Han ses också som Khameneis kandidat.

Den andlige ledaren sagt att nästa president ska fokusera på den inhemska ekonomin i stället för att blicka mot omvärlden – ett sätt att indirekt distansera sig från Rohani som under sina fyra år försökt bryta Irans isolering och locka utländska investerin­gar.

Ebrahim Raisi har under decennier rört sig i maktens korridorer, men är helt okänd för väljarna. Ska han ha en chans måste han närma sig mitten.

Ekonomin, och att få ner arbetslösh­eten, är valets absolut viktigaste frågor. Vägen mot återhämtni­ng är lång, sedan Rohanis föregångar­e Ahmadineja­d i princip kört ekonomin i botten. Men trots kärnteknik­avtalet som lyft de flesta sanktioner mot Iran, och en ökad oljeexport, märker vanligt folk ännu inga stora skillnader i sina plånböcker.

Till det kommer USA:S hårdnade retorik mot Iran sedan Donald Trump blev president – mumma för den konservati­va sidan.

Men ett problem är att den sidan är splittrad, konstatera­r Rouzbeh Parsi.

Raisi konkurrera­r om väljarna med Teherans konservati­ve borgmästar­e Mohammad Bagher Ghalibaf, Rohanis huvudmotst­åndare sist det begav sig och betydligt mer känd.

– De konservati­va har gemensamt att de är emot Rohanis politik, men kan inte förklara hur de själva skulle få fart på ekonomin. Rohani kommer att peka på ”vad skulle ha varit alternativ­et?”, säger Parsi.

Trots en viss besvikelse över att Rohani inte uträttat mer under sina fyra år, också gällande mänskliga rättighete­r, ser reformiste­r och moderata väljare alternativ­en som betydligt värre.

Men en viktig fråga om Rohani vinner är: Med vilken marginal blir det? Det kan avgöra vilket handlingsu­trymme han får.

– Krymper marginalen kan Khamenei säga att ”ditt folkliga mandat har minskat, så kaxa dig inte”, säger Parsi.

Jenny Petersson/tt

 ?? FOTO: VAHID SALEMI/AP/ARKIV ?? Flera kandidater. Irans president, mittenpoli­tikern Hassan Rohani, hoppas på att bli omvald för en andra mandatperi­od vid valet den 19 maj. Historiskt sett brukar presidente­r sitta två perioder, men det är flera kandidater som utmanar honom.
FOTO: VAHID SALEMI/AP/ARKIV Flera kandidater. Irans president, mittenpoli­tikern Hassan Rohani, hoppas på att bli omvald för en andra mandatperi­od vid valet den 19 maj. Historiskt sett brukar presidente­r sitta två perioder, men det är flera kandidater som utmanar honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden