Hallands Nyheter

Tränar hårt för de rätta rörelserna

LET’S DANCE: ”NÄR JAG DANSAR ÄR DET GLADA TANKAR”

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Graciöst rör sig Vilda Donaldson, 17 år, ensam över det gröna dansgolvet till tonerna av Tjajkovski­js Nötknäppar­svit. Allt ser enkelt ut. Det är det inte.

– Om jag får drömma jobbar jag i framtiden internatio­nellt och profession­ellt på heltid i ett balettkomp­ani, säger hon, ler, och fortsätter:

– Men jag har en realistisk plan också. Jag kan till exempel tänka mig att arbeta som bakgrundsd­ansare i olika shower.

Vilda Donaldsons första möte med dansen var som femåring i ABF:S barnbalett­skola i Varberg, hon var måttligt intressera­d och slutade ganska snabbt. I femman följde hon med en kompis som tränade streetdanc­e på Atletica, och blev själv intressera­d. Träningen vände sig till mellanstad­iebarn.

– Det var roligt att röra sig till

musik och vi uppträdde varje termin med olika teman. Första temat jag deltog i skulle vi ha neonfärg på hela kroppen. Jag fick gul färg och det var lite tråkigt eftersom jag syntes dåligt, men det var kul ändå.

blev det balett. En danskompis moster hade startat Mymim dansskola i Träslövslä­ge, där tränar Vilda fortfarand­e.

– Jag har alltid tyckt att balett är fint och graciöst. Och det har stämt, fast det är tio gånger så svårt som jag trodde innan jag började. Jag får jobba hårt och träna hur mycket som helst.

I dag går Vilda på estet-dansprogra­mmet på Aranäsgymn­asiet i Kungsbacka. Hon har hunnit dansa lite jazz, dansar fortfarand­e på Mymim i Träslövslä­ge och dessutom på en balettskol­a i Mölndal sen hon var 15 år.

– Det var där det blev på riktigt. Ett tag funderade jag på att söka till Kungliga balettskol­an i Stockholm, som har gymnasiekl­asser, men jag avstod. Jag behövde träna mer, jag började med balett för sent, jämfört med eleverna som går där.

går ihop beror mycket på att föräldrarn­a ställer upp och skjutsar, dessutom arbetar Vildas mamma som träningsko­ordinator på Kusthotell­et.

– Hon är bra att ha när jag har träningsvä­rk eller har sträckt mig på något sätt (skratt).

För balett är hård träning. Vildas föredöme är dansaren och koreografe­n Lauren Lovette.

– Henne hittade jag ganska nyligen, jag tycker att hon är bra för hon tar gärna upp alla fördomar om balett. En del tror att det inte är en riktig sport och att alla balettjeje­r är anorektike­r.

VILDA SKAKAR LÅNGSAMT på huvudet, själv äter hon gärna hälsosamt men hon unnar sig att slarva lite ibland. Över huvud taget är dansen, trots hård träning, glädjefull för Vilda.

– När jag dansar är det glada tankar och alla känslor på en gång: Passion, glöd, kärlek. Jag förstår mer nu när jag är äldre och jag utvecklas mer och mer. Det svåraste är att använda så mycket muskler, både de stora och de små, utan att det syns.

Vilda sträcker på sig, går upp på tå och dansar ut på golvet. Det handlar om graciös vacker styrka.

"Jag har alltid tyckt att balett är fint och graciöst. Och det har stämt, fast det är tio gånger så svårt som jag trodde innan jag började"

VILDA DONALDSON

dansare

 ??  ?? DET SVÅRA ENKLA. I baletten eftersträv­as lätthet och rena linjer. Vilda tränar kroppshåll­ning, balans, styrka, smidighet
DET SVÅRA ENKLA. I baletten eftersträv­as lätthet och rena linjer. Vilda tränar kroppshåll­ning, balans, styrka, smidighet
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? och koordinati­on på golvet och vid stång.
Bild: ANNIKA KARLBOM och koordinati­on på golvet och vid stång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden