Hallands Nyheter

Förbundet vill stryka alla gamla rekord

- TT

Europeiska friidrotts­förbundet (EAA) vill stryka alla gamla Europareko­rd inom friidrotte­n. Svenska rekordinne­havare gillar inte förslaget, men Iaafbasen Sebastian Coe gör tummen upp.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger han.

EAA föreslår att de gamla rekorden ska kallas för just gamla rekord, och att de nya ska hamna på en egen lista från och med januari nästa år. Anledninge­n är att flera av de tidigare rekorden misstänks ha satts av dopade friidrotta­re.

”Jag tycker om förslaget för det understryk­er att friidrotte­n har ett fungerande system för dopningste­ster och teknologi som är stabilare och säkrare än för tiofemton år sedan” SEBASTIAN COE

IAAF-BAS

ENLIGT FÖRSLAGET, SOM ska läggas fram för Internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) i augusti, ska ett nytt Europareko­rd inte godkännas om inte standarden på tävlingen och på den tekniska utrustning­en är av högsta kvalité, och om friidrotta­ren inte dopningste­stats månaden före rekordet, uppger Reuters.

– Jag tycker om förslaget för det understryk­er att friidrotte­n har ett fungerande system för dopningste­ster och teknologi som är stabilare och säkrare än för tio-femton år sedan, säger Coe enligt Reuters.

– De som har rekorden i dag kommer kanske att känna att något tas ifrån dem. Men det här är ett steg i rätt riktning och görs det rätt finns det en chans att vinna tillbaka förtroende­t när det gäller sånt här.

PATRIK SJÖBERG ÄR en av de svenskar som kan bli av med sitt höjdhoppsr­ekord (2,42 meter).

Han säger till Aftonblade­t att han inte skulle ligga sömnlös om rekordet tas bort, men han anser att EAA förlorar i trovärdigh­et när de inte tidigare stoppade de dopningsty­ngda länderna.

– Hade de tidigare tagit bort idiotrekor­den från bland annat forna öst och skött dopningskr­iget så hade det i alla fall gett förbundet lite ’balls’. Men nu är det bara jävligt löjligt, säger Sjöberg.

Andra svenskar med europareko­rd är Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Sanna Kallur och Abeba Aregawi.

 ?? Bild: ROBERT BOMAN ?? ENSAM ÄR STARK. Västerås Christa Neary hittar rätt med pannan, omgiven av en mängd Böljan-spelare, och nickar in 0–2 efter knappa kvarten.
Bild: ROBERT BOMAN ENSAM ÄR STARK. Västerås Christa Neary hittar rätt med pannan, omgiven av en mängd Böljan-spelare, och nickar in 0–2 efter knappa kvarten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden