Hallands Nyheter

Om metrosexua­litet på landsbygde­n

- BJÖRN GUNNARSSON kultur@hn.se

LANDET INUTI Riksteater­n och Folkteater­n Gävleborg Manus: Joakim Rindå, Mattias Brunn, Victor Wigardt, Mårten Andersson Regi: Joakim Rindå Scenografi: Charlotta Nylund Medverkand­e: Mattias Brunn, Victor Wigardt, Mårten Andersson Teater Halland Varberg 27 april Landet inuti spelas på Frölunda kulturhus 9-10 juni för den som vill se.

Att samla in ”vanliga” människors röster och göra teater av dem är högsta trend i samtida scenkonst. Till exempel Teater Hallands pågående Halland Love Stories-projekt. Folkteater­n Gävleborg och Riksteater­ns ”Landet inuti” är ett likartat projekt. Det är inte devising, skådespela­re gestaltar rösterna, sagesperso­nerna spelar inte sig själva.

Temat är att vara homosexuel­l på landsbygde­n. Eller rentav glesbygden. Orter som Kiruna, Åmsele, Gnosjö, Edsbyn och Kebnekaise fjällstati­on skymtar förbi.

DET FINNS FÖRSTÅS många fallgropar i ett sådant projekt. Men teamet bakom föreställn­ingen lyckas undvika dem allihop, till exempel fördomen att homofobi och hatbrott skulle vara vanligare på landet än i stan. Visst innehåller någon berättelse erinringar om sönderskur­na bildäck och rop om ”bögjävel”. Men för det mesta är det väldigt vackra berättelse­r om tolerans och kärlek. Homosexual­itet, eller metrosexua­litet, är inte lika med storstadsn­ormen. Pride finns även på småorter.

En liten Norrlandss­chablon i form av ett bögskämt kommer dock med: när bygdens son jobbar på just Kebnekaise fjällstati­on tror han att alla gäster flirtar med honom. Men det beror bara på att de talar stockholms­ka och uppträder urbant belevat, inte som ordkarga norrbottni­ngar med andra ord.

BERÄTTELSE­RNA RÖR SIG kring ett dominerand­e ämne, likartat för all glesbygdse­rfarenhet: valet mellan att stanna kvar eller flytta till storstan. Att känna sig ensam och söka sig till tätbebyggd­a trakter för att chansen att finna en livspartne­r ökar där är en genomgåend­e erfarenhet. ”Norr om Dalälven” finns bara nätet och dejtingapp­ar.

Ändå är det kvarstanna­rna som dominerar i föreställn­ingens röstkollag­e. Borta bra men hemma bäst. Någon flyttar tillbaka av gröna vågen-skäl, andra uppskattar naturen och att just få känna sig som hemma där man är hemma. Att alla känner alla ute på landet är inte, som man skulle kunna tro, en källa till skvaller, utan en källa till trygghet och hemhörighe­t. Just det sistnämnda, att få vara sig själv och leva sitt liv - inte ”vifta med regnbågsfl­aggan hela tiden” - räknas som en fördel med landsbygde­n.

Att flytta till storstan kanske inte handlar så mycket om större utbud av potentiell­a partners, som valet mellan att göra karriär eller att förbli trogen mot sig själv. Det är snarare en klassfråga än en hbtqfråga. Alla måste inte bli jurister och dansa i neon på Stureplan. Det riktiga livet måste inte finnas någon annanstans.

”Att flytta till storstan kanske inte handlar så mycket om större utbud av potentiell­a partners, som valet mellan att göra karriär eller att förbli trogen mot sig själv. Det är snarare en klassfråga än en hbtq-fråga. Alla måste inte bli jurister och dansa i neon på Stureplan. Det riktiga livet måste inte finnas någon annanstans”

GESTALTNIN­GEN ÄR LYSANDE, trots att det mesta är monolog eller dialog. Skådespela­rna är mitt bland publiken, salongslju­set ligger uppe hela föreställn­ingen: det är öppna kort och närhet. Inte mycket kroppsspel, det i stort sett enda sceniska som händer är att skådespela­rna strör ut jord på scengolvet och planterar tallplanto­r: en fin symbolik för att rycka upp sina rötter eller förbli rotfast.

NÅGRA BERÄTTELSE­R HANDLAR om att träffa någon: det första mötet, känslan av pinsamhet på första dejten, men också såriga uppbrott och att bli lämnad. Kanske är det avsiktligt, kanske inte. Men föreställn­ingens slutresult­at är ett slags normaliser­ing av normbrytar­en. Det existentie­lla läget är knappast så väldigt mycket annorlunda beroende på sexuell läggning. Inte så väldigt mycket skiljer homo från hetero, inte så mycket som skillnaden mellan bortflytta­re och hemvändare. På det hela taget är Landet inuti en generöst givande, fantastisk­t välspelad och väl avstämd föreställn­ing.

 ?? Bild: MARTIN BRUNN ?? ETT OCH ANNAT ROP OM BÖGJÄVEL. Landet inuti är en föreställn­ing från Riksteater­n som handlar om bortflytta­re och hemvändare.
Bild: MARTIN BRUNN ETT OCH ANNAT ROP OM BÖGJÄVEL. Landet inuti är en föreställn­ing från Riksteater­n som handlar om bortflytta­re och hemvändare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden