Hallands Nyheter

Mando Diao mer demokratis­kt nu

MUSIK: GUSTAF NORÉNS AVHOPP UTVECKLADE BANDET

-

För två år sedan kom beskedet att ett av Sveriges mest framgångsr­ika rockband blivit en frontman och låtskrivar­e mindre. Gustaf Norén valde att lämna Mando Diao för att ”testa nya konstnärli­ga uttryck”.

– Det var ju tungt den dagen det hände, även om det någonstans också var väntat. Det hade känts som att just det skulle hända en längre tid, säger Björn Dixgård.

Mando Diao hade då en hel sommarturn­é inbokad och bestämde sig för att genomföra konsertern­a. Det kändes bra och alla tvivel om bandets framtid lades åt sidan.

– Det är ungefär som när man brutit benet och sedan ska bort gipset, man testar om det fungerar att gå. Och det gjorde det, säger Björn Dixgård.

Nu har Mando Diao också gjort klart sitt första album efter avhoppet. ”Good times” släpps den 12 maj och arbetet med skivan har varit annorlunda för bandet.

– Jag och Gustaf var ju så starka ihop som låtskrivar­par. Nu är det demokratis­kt på ett annat sätt, det känns som att de andra i bandet är mer delaktiga och det tycker jag är grymt. Det är ju egentligen därför man har ett band, annars kan man lika gärna vara soloartist, säger Björn Dixgård.

DEN DEMOKRATIS­KA processen hörs också i slutresult­atet. Björn Dixgård beskriver ”Good times” som en ”bandskiva”.

– Låtmateria­let är på ett annat sätt eftersom fler är involverad­e. Jag har skrivit merparten men det är fler som har varit med och satt sin prägel. Det märks på låtarna och det hörs i texterna, säger han.

Rent musikalisk­t är albumet ett steg tillbaka mot den souliga rock som Mando Diao en gång slog igenom med. Kontrasten mot den konceptuel­la föregångar­en ”Aelita” är enorm.

– Där var det ju mer programmer­ing, det var en mer elektronis­k skiva. Men på den här skivan ville vi verkligen spela tillsamman­s, vi ville inte att det skulle finnas några filter på den. Vi ville att den skulle vara distinkt och rakt på, säger Björn Dixgård.

Mando Diao överlevde Gustaf Noréns avhopp och utvecklade­s på kuppen. Kommande albumet ”Good times” blev till under en mer demokratis­k process. – Det är verkligen en bandskiva, säger frontmanne­n Björn Dixgård.

”Det känns som att de andra i bandet är mer delaktiga och det tycker jag är grymt.”

BJÖRN DIXGÅRD

”GOOD TIMES” FÖLJS upp med sedvanligt turnerande runt om i Europa och ett par konserter i Norden. Fler konserter på hemmaplan är dock att vänta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden