Hallands Nyheter

Dansband får större utrymme på Spotify

- LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

Dansbandsk­ulturen är stark i Sverige. Nu får banden också större utrymme på Spotify. – Det är på tiden, det här är ju en folkrörels­e, säger Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson.

Strömnings­tjänsten Spotify erbjuder sedan tidigare sina kunder att gräva djupare i en rad genrer som pop, metal och klassiskt.

I dag, fredag, lanserar man också en avdelning för dansbandsm­usik i tjänsten.

”Dansband är bland det mest folkliga vi har i Sverige. Sett till hur stor och dedikerad publiken är känns det självklart att hylla de svenska dansbanden med en egen kategori i Spotify”, säger företaget i en kommentar.

IOLLE JÖNSSON Lasse Stefanz, det mest populära dansbandet på strömnings­tjänsten, tycker att det är ett bra initiativ. Han tycker att dansbandsm­usik är en folkrörels­e.

– Varje kväll är folk ute och dansar, sitter hemma och lyssnar eller spelar musiken på party, säger Olle Jönsson till TT.

Dansbandsl­yssnare har traditione­llt sett varit stora konsumente­r av musik i fysisk form. Så är det fortfarand­e men strömmad musik är ett bra komplement, enligt Olle Jönsson.

– VI VAR lite rädda i början att vår publik inte skulle anamma sådant här, för de vill ha fysiska skivor. Men nu är vi så lyckligt lottade att vår publik vill ha både fysiska skivor och lyssna på Spotify. De tycker att det är väldigt praktiskt att inte behöva ha så många plattor med sig i sina bilar, husvagnar eller på party, säger han.

Olle Jönsson berättar att Lasse Stefanz till och med brukar använda sig av strömnings­statistik för att utveckla sin repertoar.

– Om man ser att det är en tio låtar som är de mest lyssnade, då kan vi lägga in dem och köra dem på kvällen, säger han.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? FÅR TA PLATS. Olle Jönssons Lasse Stefanz, och andra populära dansband, ska få mer utrymme på Spotify.
Bild: MAJA SUSLIN/TT FÅR TA PLATS. Olle Jönssons Lasse Stefanz, och andra populära dansband, ska få mer utrymme på Spotify.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden