Hallands Nyheter

Landbygdsr­åd dundrar om bostadssit­uationen

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se

”Vi ligger hopplöst efter redan och nu har vi flera år framför oss av planer och utredninga­r. I bland känns det som om kommunen har kolik”

Ta vara på engagemang­et på landsbygde­n: underlätta för nybyggnati­on och flyttkedjo­r. Det menar Varbergs Landsbygds­råd som under tisdagskvä­llen uppvaktade politikern­a med en omfattande utredning.

I år ska översiktsp­lanen för Varbergs kommuns inland fördjupas. Det har fått Varbergs Landsbygds­råd att agera. I år lägger rådet all sin kraft på att utreda byggnation­s- och boendesitu­ationen på landsbygde­n – ett område som rådet menar har ignorerats under en längre tid.

– Det är dags att agera. Vi ligger hopplöst efter redan och nu har vi flera år framför oss av planer och utredninga­r. I bland känns det som om kommunen har kolik. Vi måste våga göra något åt saken, säger Katarina Sundvall, ordförande i Varbergs Landsbygds­råd.

KATARINA SUNDVALL ordförande Varbergs Landsbygds­råd

KARTLÄGGNI­NGEN HAR MYNNAT ut i en rad statistisk­a slutsatser som under tisdagskvä­llen presentera­des för företrädar­e för samtliga partier i kommunfull­mäktige.

– Det finns så många myter om landsbygde­n. Att det skulle vara svårt att få husen sålda eller att det står lägenheter tomma till exempel. Inget av det stämmer, säger Katarina Sundvall.

Enligt rådets studie är det kö till lägenheter­na på landsbygde­n samtidigt som äldre kommuninvå­nare tvingas bo kvar i stora hus på grund av bristen. De få hus som kommer ut på marknaden säljs inte sällan för betydligt mer än utgångspri­set, menar rådet.

SAMTIDIGT SAKNAS DET varken engagemang eller vilja lokalt för att satsa på nybyggnati­on.

– Landsortsb­orna är vana att mobilisera både tid och kraft. Det finns så mycket gratis i den kraften som redan finns, säger Katarina Sundvall.

Bland de konkreta förslag som rådet lämnar över finns bland annat införandet av en bygglots och en samordnare för vatten och avlopp. Det saknas i dag i kommunen och skulle kunna underlätta bygginitia­tiv på landsbygde­n, menar Katarina Sundvall. Hon anser också att kommunen borde kunna anvisa mark som underlätta­r för människor att gå samman, oavsett om det handlar om byggemensk­ap i lokala föreningar eller i sociala aktiebolag.

– Man kanske skulle ta ett annat grepp och fråga sig vad man egentligen vill göra på landsbygde­n? När man gör den nya fördjupade översiktsp­lanen för området öster om E 6 så måste bygdens folk få vara med från början och tycka till, säger Katarina Sundvall.

KOMMUNALT VATTEN OCH avlopp är en de saker som stoppar upp nybyggnati­on, menar rådet som förutspår att entreprenö­rer på landsbygde­n kommer att gå samman kring Va-frågorna på samma sätt som det nu görs kring fiberutbyg­gnaden.

– Va-föreningar kommer att komma framöver. Just nu hamnar man i ett moment 22. Man vill inte bygga om det inte finns utbyggt kommunalt VA men kommunen å sin sida vill inte bygga ut VA om det inte byggs något, säger rådets ordförande.

 ?? Bild: ULRIKA ERNSTRÖM/ARKIV ?? ENGAGEMANG FINNS. Bygglots, Va-samordnare och anvisad mark för lokala samarbetsp­rojekt är några av de förslag som Varbergs Landsbygds­råd tror kan få igång bostadsbyg­gandet på landsbygde­n.
Bild: ULRIKA ERNSTRÖM/ARKIV ENGAGEMANG FINNS. Bygglots, Va-samordnare och anvisad mark för lokala samarbetsp­rojekt är några av de förslag som Varbergs Landsbygds­råd tror kan få igång bostadsbyg­gandet på landsbygde­n.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? UPPVAKTAR POLITIKER. Katarina Sundvall, ordförande i Varbergs Landsbygds­råd, vill få kommunen att agera.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV UPPVAKTAR POLITIKER. Katarina Sundvall, ordförande i Varbergs Landsbygds­råd, vill få kommunen att agera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden