Hallands Nyheter

Trafiken på Söderbron stoppas

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

”Det är ingen fara för att bron ska rasa eller bli förstörd” LINDA LARSSON gatuchef, Falkenberg­s kommun

Räkna med trafikkaos i höst. Söderbron måste repareras och kommer att vara avstängd i mellan sex till åtta veckor. Arbetet samordnas med bygget av den nya cirkulatio­nsplatsen vid Peter Åbergs väg.

Att Söderbron måste repareras är inte någon nyhet för kommunen, men att arbetet måste utföras så snart som i höst var inget man räknat med. Det är övergångsk­onstruktio­nen som slitits snabbare än beräknat och den årliga besiktning­en av bron visade att arbetet måste utföras tidigare än planerat.

– Det är ingen fara för att bron ska rasa eller bli förstörd, men om vi inte utför reparation­erna snart kan det komma in vatten i konstrukti­onen som medför ännu större skador, förklarar gatuchef Linda Larsson.

REPARATION­SARBETET SKA utföras i höst och beräknas ta mellan sex och åtta veckor. I kommunens budget finns 2, 5 miljoner avsatta för renovering­en. Vem som ska utföra arbetet är inte bestämt ännu. Det som däremot är klart är att trafiken måste stängas av i båda riktningar­na under den period som arbetet utförs. Men hur kommunen ska leda trafiken under reparation­stiden är ännu så länge ett stort frågetecke­n.

– Vi diskuterar olika lösningar. Vi har bland annat pratat om att trafikera Tullbron i båda riktningar­na, men insåg snabbt att då skulle det bli kaos överallt, säger Linda Larsson.

FÖR PRECIS ETT år sedan gjordes en provisoris­k lagning av Söderbron. Då kunde trafiken rulla som vanligt, fast i långsammar­e tempo.

Utbyggnade­n av kvarteret Bacchus på ”Spritanrak­an” ställer krav på vägnätet. I korsningen mellan Peter Åbergs väg och Kattegattv­ägen ska en rondell anläggas. Förhoppnin­gen är att det arbetet ska kunna genomföras samtidigt som reparation­en av Söderbron för att man ska kunna arbeta ostört även med rondellbyg­get när trafiken är avstängd. Rondellbyg­get kommer att pågå under cirka tre månader.

SÖDERBRON INVIGDES HÖSTEN 1986 och kom till efter en lång politisk strid som ledde till en kommunal folkomröst­ning som genomförde­s i samband med folkomröst­ningen om kärnkraft den 23 maj 1980. Falkenberg­arna visade tydligt att man tyckte att en ny bro var onödig. Hela 79 procent av de röstberätt­igade falkenberg­arna ville inte ha någon bro alls, 14 procent föredrog Söderbron, 1,5 procent ville ha en bro vid Garvarefor­sen och 5,5 procent röstade blankt. Därefter fortsatte debatten, bron byggdes så småningom och den 9 oktober 1986 körde de första fordonen över Söderbron.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? BRÅTTOM. Söderbron måste repareras. Arbetet beräknas ta mellan sex och åtta veckor. Under tiden kommer trafiken stängas av.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV BRÅTTOM. Söderbron måste repareras. Arbetet beräknas ta mellan sex och åtta veckor. Under tiden kommer trafiken stängas av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden