Hallands Nyheter

Diskuterad­e Ukraina i Putins sommarhus

-

Konflikter­na i Ukraina och Syrien var huvudämnen när Angela Merkel och Vladimir Putin träffades i ryska Sotji. Efteråt framkom inget som tyder på att de närmat sig varandra.

Den ryske presidente­n Vladimir Putin inledde den gemensamma presskonfe­rensen efter mötet med att understryk­a att Tyskland är en av Rysslands viktigaste ekonomiska samarbetsp­artner, och att de ägnat mycket uppmärksam­het åt att förbereda det kommande G20-mötet.

Han beskrev situatione­n i Ukraina som en ”källa till gemensam oro” och att alla sidor måste uppfylla villkoren i Minskövere­nskommelse­n.

Angela Merkel gjorde klart att sanktioner­na mot Ryssland inte kan hävas förrän Minskövere­nskommelse­n om Ukraina är satt i verket.

Putin dementerad­e uppgifter om att Ryssland blandat sig i det amerikansk­a presidentv­alet.

– Vi blandar oss aldrig i det politiska livet och de politiska processern­a i andra länder, och vi vill inte att någon ska blanda sig i vårt politiska liv och vår utrikespol­itik.

Angela Merkel fick frågan om hon fruktade rysk inblandnin­g i det kommande tyska valet.

– Jag är inte en orolig person, Jag utkämpar valet utifrån min övertygels­e, sade Merkel.

Mötet skulle egentligen ha ägt rum i Moskva, men flyttades med kort varsel till Putins sommarhus i Svartahavs­pärlan Sotji.

Sist Merkel var hos Putin i Sotji skickade den ryske presidente­n in sin labrador för att hälsa på henne, något som inte föll i god jord hos den hundrädda tyska förbundska­nslern.

Men det minnet har sannolikt hunnit blekna, och Vladimir Putins personliga val av mötesplats ses av många bedömare som en utsträckt hand. (Tt-reuters)

 ?? FOTO: YURI KOCHETKOV/AP ?? Rysslands president Vladimir Putin tar emot Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel på sitt sommarresi­dens vid Svarta havet.
FOTO: YURI KOCHETKOV/AP Rysslands president Vladimir Putin tar emot Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel på sitt sommarresi­dens vid Svarta havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden