Hallands Nyheter

Lärare måste samarbeta om betygsbedö­mningen

-

på ”Föräldrar trycker på om att ändra betyg” (28/4).

SKOLA. Till dig legitimera­d lärare: Vi föräldrar som följer våra barns utveckling i skolan ser en annan del av myntet. Många gånger syns en ovillighet hos lärare som betygsätte­r att ta hjälp av kollegor och expertis i betygsbedö­mningen. Att kollegialt hjälpas åt att betygsbedö­ma våra ungdomar så att det blir så nära vad skollagen säger anser jag är en skyldighet. Jag ser lärare ”äga” betygssätt­andet och vägra anpassa uppgifter på vägen mot betyget, vägra använda lagar och regler som hjälper eleven till högre måluppfyll­else och vägrar individanp­assa uppgifter utan låter alla elever göra samma saker oavsett funktionsn­edsättning. Vi föräldrar som står bredvid blir ledsna, frustrerad­e och arga för att inte alla elever får samma chans till en bra framtid.

BARN OCH UNGDOMAR med neuropsyki­atriska funktionsh­inder får inte det stöd och anpassning­ar som de har rätt till enligt skollagen i skolan i dag. Många artiklar och debatter är skrivna om det lokalt här i HN men även flitigt i sociala medier. Många av oss föräldrar har uppvaktat politiker, skolchef och rektorer i ärendet. Många gånger ser vi också en stor okunskap i hur uppgiftern­a ska anpassas efter funktionsh­inder och många uppgifter som lämnas ut till bland annat elever med NPF är rena lagbrott enligt skollagen. Elever som inte har förmåga att lösa dessa uppgifter relaterat till funktionsh­inder tvingas av vissa lärare att göra dem ändå, misslyckas och blir därefter betygssatt­a med omdöme F. Jag ser det som att tvinga en icke hörande elev ta av hörapparat­en och göra en uppgift som måste lyssnas på och därefter ge den eleven icke godkänt betyg, exakt detta råkar elever med NPF ut för dagligen i skolan.

KANSKE SKA JUST du betygssätt­ande lärare fundera över vad du gjort för att underlätta för elevens inlärning längs vägen? Har du anpassat uppgiftern­a ordentligt och i tät dialog med föräldrarn­a ledsagat eleven mot måluppfyll­else? I så fall tänker jag att dessa föräldrar varit med på resan mot betyget istället för tvärtom?

Förälder och legitimera­d lärare

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? ELEVER. Barn och ungdomar med neuropsyki­atriska funktionsh­inder får inte det stöd de har rätt till.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ELEVER. Barn och ungdomar med neuropsyki­atriska funktionsh­inder får inte det stöd de har rätt till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden