Hallands Nyheter

Promenerar för rent vatten i Kenya

- VIKTORIA ANDERSSON viktoria.andersson@hn.se

Rent vatten är ingen självklarh­et på alla ställen. För att hjälpa Kenya i utveckling­en av rena källor och vattenbrun­nar arrangeras en poängprome­nad på Vallarna den 6 maj.

Poängprome­naden med namnet ”Vi går för vatten” är 2,8 km lång och olika aktivitete­r erbjuds längs med vägen.

– Nytt för i år är att vi kommer ha ponnyridni­ng, Missing People kommer visa upp sin buss och handikappi­drotten har fått specialtil­lverkade cyklar man får prova, berättar projektled­are Barbro Laurén.

TRE ROTARYKLUB­BAR samarbetar med tolv föreningar i poängprome­naden, som är gratis att gå. För varje person som promenerar sponsras pengar från olika företag. Hälften av dessa pengar går till de tolv föreningar­na och hälften till Rotary. Även priserna som delas ut är sponsrade.

– Vi på Rotary kommer lägga alla våra pengar på att rena källor i Kenya och samarbeta med Rotarys läkarbank, säger Barbro Laurén.

LÄKARBANKE­N HAR LÄKARE och tandläkare som åker ner till Kenya och Tanzania och ger medicinsk vård och utbildar personal på plats, så att invånarna själva kan ta hand om sina sjukstugor.

– De har dessutom läkare och medhjälpar­e som åker till olika platser i jeep och hjälper invånarna med medicinsk vård, som en mobil sjukstuga.

I ÅR ÄR det sjunde året i rad som ”Vi går för vatten” arrangeras i Falkenberg.

– Rotary är en internatio­nell organisati­on som även vill ha en lokal anknytning. Vi vet att pengarna kommer hamna där de ska hamna eftersom vi betalar i efterskott. Genom Läkarbanke­ns kontaktper­soner följs det utförda arbetet upp och vi betalar inte något förrän allt är redovisat och klart, säger Barbro Laurén.

Säljare: Gustaf Inge Olsson. Köpare: Gustaf Inge Olssons dödsbo. Köpesumma: 0 kronor. Taxeringsv­ärde: 584 000 (2015) kronor. Årstad 25:1, Sannavägen 9, Falkenberg. Säljare: Maria Margarete Bengtsson. Köpare: Carl Dragan Doxander och Maria Karolina Doxander. Köpesumma: 1 060 000 Heberg 3:61, Floagårdsv­ägen 2, Heberg. Säljare: Axel Manfred Johnsons dödsbo. Köpare: Mohammad Rasheed Abid Abid. Köpesumma: 1 125 000 kronor. Taxeringsv­ärde: 922 000 (2015) kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden