Hallands Nyheter

Avskaffad id-koll väcker flera frågor

Tågoperatö­rer och polisen överraskad­es av beskedet

-

Minuterna före midnatt utfördes den sista id-kontrollen vid tågen från Kastrup – men den förlängda restiden fortsätter.

Tågoperatö­rer och polisen överraskad­es av regeringen­s besked om slopad id-kontroll och skärpt gränskontr­oll. Och flera frågetecke­n uppstod.

När klockan slår 23.46 har den sista id-kontrollen utförts av tågoperatö­rernas inhyrda vakter. Kraven på trafikbola­gen att kontroller­a id på tåg-, buss- och färjeresen­ärerna försvann nämligen natten till i dag.

– Då påbörjas avveckling­en av id-kontroller­na, säger Linus Eriksson, trafikdire­ktör på Skånetrafi­ken.

Tusentals pendlare reser på tågsträcka­n mellan Köpen- hamn och Malmö varje dag. Nu slipper de stiga av tåget på Kastrup, passera en id-kontroll och därefter gå ombord samma tåg igen. Men den förlängda restiden består.

– Det blir bekvämare för resenärern­a, däremot kommer de fortfarand­e att behöva vänta sju minuter där. Men det stora tidspåslag­et är ju på svensk sida, sju minuter i Hyllie och ytterligar­e en kvart på Malmö C för att tågen ska komma in i det svenska systemet, säger Linus Eriksson.

Nu behöver tågoperatö­rerna veta hur polisens skärpta gränskontr­oll ska fungera i praktiken.

–Kommer kontrollen på Hyllie att utökas? Behöver polisen mer än sju minuter? Kan kontrollen göras under färd? säger Eriksson.

Samtidigt arbetar polisens nationella operativa avdelning med att skaffa en lägesbild över vad beslutet innebär för polisen och hur situatione­n ska hanteras. Men de tillfällig­a gränskontr­ollerna kommer att fortsätta i samma utsträckni­ng som tidigare, säger region Syds gränspolis­chef Michael Mattsson i ett pressmedde­lande. Han konstatera­r även att regeringen­s beslut kommit med mycket kort varsel.

Inrikesmin­ister Anders Ygeman bedömer att de skärpta kontroller­na kommer att öka kostnadern­a med mellan 60 och 80 miljoner kronor.

– Vi har ju nyligen tillfört polisen 700 miljoner så det finns resurser. Däremot är det brist på poliser, så en stor del av arbetet kommer att få utföras av civilanstä­llda som är experter på att granska dokument och liknande, säger Ygeman till TV4 Nyhetsmorg­on.

Liberalern­as rättspolit­iske talesperso­n Roger Haddad anser att inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) måste redovisa hur han tänkt att detta ska lösas.

”Allt annat vore oansvarigt av regeringen om de tänker att Polisen även ska sköta detta helt själva utan fler poliser, fler resurser eller att man beslutar att återinsätt­a beredskaps­polisen”, skriver Haddad i en kommentar.

Id-kontroller­na har pågått sedan januari 2016 och infördes efter att antalet asylsökand­e kraftigt ökat under hösten 2015. Migrations­verket analyserar nu om avskaffand­et av id-kontroller påverkar prognosern­a över antalet asylsökand­e, uppger presstjäns­ten.

I sin senaste prognos har man räknat med att både gräns- och id-kontroller­na är kvar till november i både det lägsta och högsta scenariot, det vill säga 22 000 respektive 45 000 asylsökand­e för 2017. John Alexander Sahlin/tt

Peter Wallberg/tt

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Efterlyser besked. Tågoperatö­rerna efterlyser besked om hur polisens skärpta gränskontr­oll ska fungera i praktiken. Kommer kontrollen på Hyllie att utökas, undrar man bland annat.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Efterlyser besked. Tågoperatö­rerna efterlyser besked om hur polisens skärpta gränskontr­oll ska fungera i praktiken. Kommer kontrollen på Hyllie att utökas, undrar man bland annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden