Hallands Nyheter

Åtalad: Pojkarna samtyckte

Tonårspojk­ar utsattes för tortyrlikn­ande behandling – idrottsled­aren nekar till brott

-

Tonårspojk­arna ska ha samtyckt till den tortyrlikn­ande behandling­en, menar den 41-årige idrottsled­aren.

Sådana grova övergrepp går ingen med på, säger målsägarbi­träde Björn Attnarsson.

– I synnerhet inte när de är i den ålder som de har varit.

Klädd i häktets gröna kläder hade den 41-årige idrottsled­aren svårt att sitta still när rättegånge­n inleddes i sal 3 i Blekinge tingsrätt.

När åklagaren John Dag- nevik säger att mannen åtalats misstänkt för 55 fall av grovt olaga tvång och 45 fall av grov misshandel av tolv tonårspojk­ar under tidsperiod­en 2007–2016 sitter dock 41-åringen tillbakalu­tad med ena benet ovanför det andra.

– Den behandling den tilltalade har utsatt pojkarna för har potentiell­t sett varit livsfarlig, sade John Dagnevik.

Idrottsled­aren, som lockat offren med sponsorkon­trakt och andra gåvor, medger att pojkarna har bundits och placerats i olika positioner och att han har gjort det svårare för offren att andas med exempelvis en plastpåse över deras huvuden.

– Jag fick knappt någon luft och kunde inte förmedla mig på något sätt där. Jag kände mig kvävd då jag inte fick andas genom näsan, säger en pojke, som ska ha fått ett rör nedstoppat i halsen, i förhör.

– Det är helt felaktigt. Det förekommer några tillfällen med ett rör inblandat, men det är ett rör som aldrig nått längre än till tandraden, säger Nils Fagrenius, mannens försvarsad­vokat.

Mannen nekar helt och hållet till brott.

– Detta har byggt helt på frivilligh­et och samtycke, säger Fagrenius,

Pojkarnas unga ålder vid såväl den första kontakten med idrottsled­aren och vid det första brottstill­fället gör att den invändning­en ”faller platt”, anser åklagaren och får medhåll av målsägarbi­träde Björn Attnarsson. Flertalet av offren är fortfarand­e omyndiga och några av dem utsattes för övergrepp redan när de var 13–14 år gamla.

– Man kan inte lämna ett samtycke till sådana grova övergrepp som de har varit utsatta för, säger Attnarsson.

Själv anser 41-åringen att det rör sig om förtroende­övningar som syftar till att göra pojkarna till bättre idrottsmän, men en av de tolv utsatta är inte aktiv inom sporten.

– Även han har ju samarbetat med min klient och syftet har varit att han ska göra sitt jobb bättre, säger Nils Fagrenius.

Denna omständigh­et gör att den ”uppgivna motivbilde­n faller en aning”, menar åklagaren. Vid en husrannsak­an hos 41-åringen hittades dessutom en stor mängd Bdsmfilmer, det vill säga sexuella filmer med inslag av bland annat sadomasoch­ism. De 37 övergrepp som filmats visar att pojkarna inte har utsatts för sexuella övergrepp, men åklagaren utesluter inte att det har varit mannens personliga motiv.

– Jag utesluter inte att det kan vara en blandning eller att det kan finns andra motiv i en kombinatio­n, säger John Dagnevik.

– Han har inga som helst sexuella motiv, säger försvarsad­vokat Nils Fagrenius.

De utsatta pojkarna var nervösa när de slog sig ner i samma rättegångs­sal som den åtalade 41-åringen.

– Det är obehagligt naturligtv­is. Det är ju ändå en förövare de möter nu personlige­n vid rättegånge­n, säger målsägarbi­träde Björn Attnarsson.

Daniel Kihlström/tt

 ?? TECKNING: INGELA LANDSTRÖM/TT ?? Rättegånge­n inleddes. Den misstänkte 41-åringen, klädd i häktets gröna kläder, i rättssalen med sin advokat Nils Fagrenius snett framför till höger.
TECKNING: INGELA LANDSTRÖM/TT Rättegånge­n inleddes. Den misstänkte 41-åringen, klädd i häktets gröna kläder, i rättssalen med sin advokat Nils Fagrenius snett framför till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden