Hallands Nyheter

Mannen i hatten vars röst når oss genom larmet

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Han har en hatt på huvudet och säger att han lever i en ”spökvärld”. Han heter Henrik Berggren, tidigare sångare i Broder Daniel och nu aktuell med ett soloalbum efter många års tystnad – så aktuell att han är överallt, i alla tidningar och tv-kanaler. Varför? Jo, sångpoeten från Göteborg har alltid haft ”det”, något speciellt som gör att hans sånger når fram.

Det fanns en svärta i Broder Daniels låtar och en sårbarhet i sångröst och texter som trängde i genom larmet, och gick rakt in i kroppen på många av oss. In i skallen, magen och hjärtat.

Men det hade också med Henrik Berggrens image att göra: dandy-looken och rykten om hans destruktiv­a leverne, citat som att ”supa ihjäl sig, men med stil”.

ALLT DETTA AKTUALISER­AS nu när han ger ut sitt första soloalbum, 14 år efter Broder Daniels sista platta. Han har samma mode som tidigare men lider numera av ett kroniskt trötthetss­yndrom och sörjer sin ”egen halvdöd”. Han har knappast något socialt liv, utan vilar och läser böcker på dagarna.

Jag ser Henrik Berggren i TV4:S morgonprog­ram och ”Kobra” och är djupt fascinerad, men får samtidigt skuldkänsl­or. Det är något obehagligt med mitt ständiga intresse för outsiders, människor som bränner sitt ljus i bägge ändarna och/ eller isolerar sig från den vanliga världen.

Jag ser Henrik Berggren i TV4:S morgonprog­ram och ”Kobra” och är djupt fascinerad, men får samtidigt skuldkänsl­or

Det är som att vi behöver artister och poeter som lider, så länge det resulterar i fantastisk­a låtar. De bästa musikdokum­entärer jag har sett under de senaste åren har handlat om missbrukar­na Amy Winehouse och Kurt Cobain, bägge döda vid 27 års ålder. Henrik Berggren är inte alls så illa ute, men vekheten i hans uppenbarel­se väcker faderskäns­lor.

Detta understryk­s av att halvtimmen i ”Kobra” till stor del innehåller klipp från tidigare reportage, bland annat ett klassiskt från SVT:S gamla kulturprog­ram ”Nike”.

Det är kul att återupplev­a men jag hade hellre lagt en större tyngdpunkt på nutid, och mer av den klarhet, distans – och humor – som Henrik Berggren visar i dag.

Men vi lär få se mycket mer av honom i framtiden.

”KOBRA” ÄR ETT grymt ojämnt program – beroende på vilket ämne som tas upp – och det gäller även ”Babel”.

Men där får man säga att programled­aren Jessika Gedin ändå alltid lyckas sprida optimism och glädje över att vara läskunnig. Och söndagens program var en fullträff med idel högintress­anta författare: Sacha Batthyany, Maggie O’farrel och Carsten Jensen.

Jag fäste mig framför allt vid den sistnämnde, dansken som för cirka tio år sedan satte världen i gungning med romanen ”Vi, de drunknade”. Hans senaste bok, ”Den första stenen”, handlar om danska soldater i Afghanista­n som är dåligt förberedda och dömda att misslyckas.

Åtminstone enligt Carsten Jensen som i ”Babel” konstatera­de att man inte kan ”föra ett krig i ett land som man inte förstår”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden