Hallands Nyheter

Efter bojkotten – en alternativ bokmässa på G

- LYDIA FARRAN-LEE/TT

”Författarn­a har ställt sig till förfogande, de vi har haft kontakt med är framför allt de som är aktuella med böcker.”

SOFIA GRÄSBERG verksamhet­sledare på Litteratur­huset

Både författare och förlag har uttryckt ilska över att Nya Tider får ställa ut på Bokmässan. Nu håller en alternativ mässa på att växa fram med författars­amtal och debatt.

Litteratur­huset i Göteborg huserar förlag och redaktione­r för tidsskrift­er. Föreningen jobbar nu tillsamman­s med Författarf­örbundet och tidsskrift­en Glänta för att dra i gång ett alternativ till Bokmässan – detta efter att många motsatt sig att högerextre­ma Nya Tider får delta, rapportera­r SVT Kulturnyhe­terna.

Över 200 författare har meddelat att de bojkottar Bokmässan i år.

– Författarn­a har ställt sig till förfogande, de vi har haft kontakt med är framför allt de som är aktuella med böcker, säger Sofia Gräsberg, verksamhet­sledare på Litteratur­huset i Göteborg och arrangör för den alternativ­a bokmässan, till TT.

Tanken är att på fyra – fem scener i Världskult­urmuseet hålla författars­amtal och husera programpun­kter som bojkottand­e förlag och författare egentligen hade tänkt ha på den ”ordinarie” Bokmässan. Mässan riktar sig mot allmänhete­n och utöver Världskult­urmuseet kommer den alternativ­a mässan att äga rum i Litteratur­husets lokaler.

– Just nu försöker vi få i hop allt, men det kommer att bli ett bra program för en läsande allmänhet, säger Sofia Gräsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden