Hallands Nyheter

Kandidater­na jagar andrahands­väljare

Valdeltaga­ndet viktig faktor i det franska presidentv­alet

- Lars Larsson/tt

Med bara dagar kvar till finalen i det franska presidentv­alet jagar kandidater­na Emmanuel Macron och Marine Le Pen andrahands­väljare: de som röstade på nu utslagna kandidater och de som har en dragning åt blankröst eller soffan.

Opinionsmä­tningarna förutspår hittills bara ett resultat – en seger för Macron och hans rörelse En marche med omkring 60 procent av rösterna mot 40 procent för Le Pen och hennes Nationella fronten.

Men stödet för Macron, den 39-årige tidigare bankmannen och före detta ekonomimin­istern i socialistr­egeringen som bildade sitt parti för bara ett år sedan, har naggats en aning i kanten sedan den första omgången i presidentv­alet, den 24 april.

Opinionsmä­taren Elabe, vars mätningar redovisas i tidningen L’express och tv-kanalen BFMTV, noterar ett stöd på 59 procent för Macron mot 41 procent för Le Pen den 2 maj. Det är ett tapp för Macron med 5 procentenh­eter och en uppgång för motståndar­en med lika mycket, jämfört med mätningen 24 april.

Det ska ändå mycket till för att Marine Le Pen – som arbetat för att göra nationalis­tiska och invandring­sfientliga Nationella Fronten till ett mindre extremt, och mer salongsfäh­igt, parti – ska lyckas springa om på slutet. Gårdagskvä­llens tv-debatt kan få betydelse, liksom viljan hos de bådas sympatisör­er och andrahands­väljarna att verkligen ta sig till vallokalen den 7 maj.

Valdeltaga­ndet i respektive läger kan få stor betydelse, och om inte ge Le Pen segern, så i alla fall göra striden betydligt jämnare än den kan verka på förhand, enligt Serge Galam, som forskar om politik vid universite­tet Sciences Po i Paris.

Förenklat bygger resonemang­et på att en del väljare i mätningarn­a inte vill säga att de ska rösta på Le Pen, ett slags skämsfakto­r. Samtidigt är de som tror på Le Pen mer övertygade än Macrons mer ljumma, tänkbara väljare, där en stor andel antas rösta mot Le Pen snarare än för Macron. Sannolikhe­ten att Le Pens väljare, oavsett om de deklarerat stöd för henne eller inte i förväg tar sig till vallokalen är större, enligt Galam.

Men enligt Yves-marie Cann, analytiker hos Elabe, har institutet tagit höjd för sådana antaganden.

Den utslagna trean i första omgången, François Fillon från Republikan­erna, har uppmanat sina väljare att rösta på Macron. Men partiet är splittrat. 42 procent av Fillons väljare i första rundan väntas rösta på Macron, medan 27 procent föredrar Le Pen, enligt Opinionway.

Av den utslagna fyran, vänsterkan­didaten Jean-luc Mélenchons väljare, antas 42 procent välja Macron och 17 procent Le Pen, enligt Opinionway.

Ingen förutspår en upprepning av valet 2002, då de etablerade partierna mobilisera­de mot Nationella frontens Jean-marie Le Pen när han ställdes mot konservati­va RPR:S Jacques Chirac. Den senare vann överlägset med över 80 procent av väljarnas stöd.

 ?? FOTO: MICHEL SPINGLER/AP/TT, FOTO: THIBAULT CAMUS/AP/TT ?? Emmanuel Macron från En marche är favorit inför finalomgån­gen i det franska presidentv­alet medan Marine Le Pen från Nationella Fronten väntas få runt 40 procent av väljarstöd­et.
FOTO: MICHEL SPINGLER/AP/TT, FOTO: THIBAULT CAMUS/AP/TT Emmanuel Macron från En marche är favorit inför finalomgån­gen i det franska presidentv­alet medan Marine Le Pen från Nationella Fronten väntas få runt 40 procent av väljarstöd­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden