Hallands Nyheter

TRIVS PÅ CYKEL.

Hur är det att driva eget i cykelbrans­chen? HN har träffat ägarna bakom Cykelverks­taden No.1 i Varberg.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Lennart Friberg och Henrik Eliasson startade eget 2001 efter några år som jobbarkomp­isar. De har kämpat hårt och skapat en ekonomisk trygghet i bolaget.

När HN är på besök är de finklädda med skjorta och tröja. En klädsel som inte är så passande om man ska laga cyklar i en verkstad.

– Vi brukar vara smutsigast av alla, och det tror jag att folk gillar. Men jag ska jag iväg på ett kundmöte, säger Lennart Friberg, nästan lite ursäktande.

– Det är nävarna som betalar fakturorna. Hjärtat för vår rörelse är verkstaden, säger Henrik Eliasson.

Båda är aktiva cyklister och det finns en levande passion för cykelsport­en i företaget. Hit kommer folk för att snacka cykel och för att ta en kopp kaffe.

PÅ SOMMAREN ÄR det högsäsong och så hårt kundtryck att det behövs flera sommarjobb­are. I genomsnitt repareras det omkring 15 cyklar om dagen.

– Vi försöker hålla oss till en mall, precis som en läkare som opererar ett visst antal personer på en dag. Om vi inte hade jobbat så hårt som vi gör i verkstaden så hade inte firman gått så bra som den gör, säger Lennart Friberg.

Henrik Eliasson poängterar att grunden för att lyckas med en cykelaffär är just verkstaden.

– Har du förtroende­t i verkstaden så ger det en trygghet för kunden i sitt cykelköp. I dag har cyklarna blivit så avancerade att det är finmekanik.

– Elcyklarna­s intrång på marknaden har ökat vår omsättning. På finare modeller är det som en bil med felkoder.

– På de första elcyklarna som kom börjar det nu bli batteribyt­en och sådana saker.

LENNART FRIBERG BERÄTTAR att åren som egen företagare även har varit slitsamma, och att det är stressigt emellanåt.

– På sommaren kan det vara som Gekås här, det är en jäkla snurr på det, som ett jordgeting­bo där det väller in folk och cyklar.

En del kunder förväntar sig att cykeln ska bli lagad på en gång. Men så fungerar det inte på sommaren.

– Om du ser en port som står öppen på en bilverksta­d, så kör du inte in bilen och tror att den ska bli servad direkt. Men hos oss kan kunder rulla in sin cykel och ställa den vid disken. Cykelbrans­chen är lite speciell där, men samtidigt är det så himla roligt.

Fastighets­ägaren Göran Lindeberg har gjort parkerings­rutor vid butiken. Utanför rutorna får inte cyklar parkeras. Tidigare kunde det stå cyklar långt ner på trottoaren utmed Snidaregat­an.

– Vi har ett kanonbra läge här mellan Lorensberg och Kanngjutar­en. Men det var ett tag när vi levde emellan två stora byggen, minns Henrik Eliasson

”Vi har ett kanonbra läge här mellan Lorensberg och Kanngjutar­en”

HENRIK ELIASSON

FÖRR TOG DE bara två veckors semester på sommaren. Nu blir det fler veckor och båda har lärt sig att ta mer ledigt den hårda vägen. Lennart Friberg kommer ihåg sin utbrändhet med fasa.

– Jag satt i en solstol i en vecka och visste knappt vad jag var någonstans. Jag var totalt utbränd efter att ha jobbar för hårt. Det slog över och jag fick parkera mig så långt in i verkstaden som möjligt. Där satt jag och skruvade. Det blev mindre kundkontak­t för mig under den perioden.

NU TRÄNAR BÅDA två regelbunde­t och hälsan kommer i första hand.

– Vi har insett att vi inte är odödliga och att vi behöver återhämtni­ng, säger Henrik Eliasson.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? STRÄVSAMT PAR. Först jobbade de ihop som anställda. 2001 startade Henrik Eliasson och Lennart Friberg eget företag. Och de håller fortfarand­e ihop.
Bild: ANNIKA KARLBOM STRÄVSAMT PAR. Först jobbade de ihop som anställda. 2001 startade Henrik Eliasson och Lennart Friberg eget företag. Och de håller fortfarand­e ihop.
 ??  ?? KOMPANJONE­R. Det skiljer drygt 20 år mellan Henrik Eliasson och Lennart Friberg.
KOMPANJONE­R. Det skiljer drygt 20 år mellan Henrik Eliasson och Lennart Friberg.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? Men de har ingen far och son relation. ”Vi är väldigt lika och har himla roligt tillsamman­s.”
Bild: ANNIKA KARLBOM Men de har ingen far och son relation. ”Vi är väldigt lika och har himla roligt tillsamman­s.”
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PERSONALEN. Från vänster: Samuel Jakobsson, Robert Johansson, Lennart Friberg, Oskar Hellsing och Henrik Eliasson.
Bild: ANNIKA KARLBOM PERSONALEN. Från vänster: Samuel Jakobsson, Robert Johansson, Lennart Friberg, Oskar Hellsing och Henrik Eliasson.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MYCKET ATT GÖRA. Samuel Jakobsson (röd keps) har fullt upp. Här har han hjälp av Oskar Hellsing som hoppar in när det behövs.
Bild: ANNIKA KARLBOM MYCKET ATT GÖRA. Samuel Jakobsson (röd keps) har fullt upp. Här har han hjälp av Oskar Hellsing som hoppar in när det behövs.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VERKSTADEN ÄR HJÄRTAT. Henrik Eliasson konstatera­r att det är ”nävarna som betalar fakturorna”.
Bild: ANNIKA KARLBOM VERKSTADEN ÄR HJÄRTAT. Henrik Eliasson konstatera­r att det är ”nävarna som betalar fakturorna”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden