Hallands Nyheter

MORDET PÅ FRENNARP - DETTA HAR HÄNT

-

* Det senaste tillfället som Albin Einarsen sågs i livet var på

fredagskvä­llen, den 9 maj 2014. Vid 20-tiden ska han ha befunnit sig vid Wrangelsga­tan – därefter upphör spåren.

* Lördagen den 10 maj anträffade­s Albin Einarsen död vid en bäck i ett skogsparti på Frennarp i Halmstad. Ärendet rubricerad­es som en olycka.

* På kvällen dagen efter, söndagen den 11 maj, meddelade polisen att man hade ändrat rubricerin­gen. Dödsfallet skulle då utredas som ett mord. * Mordutredn­ingen fortsatte under

sommaren och polisen tog bland annat hjälp av gärningsma­nnaprofilg­ruppen. Deras arbete stärkte tesen om att Albin hade blivit mördad.

* I slutet av 2014 meddelade Albins anhöriga att man hade samlat ihop 100000 kronor – pengar som skulle gå till den eller de som lämnade ett avgörande tips om vad som egentligen hade hänt.

* I maj 2015, ett år efter mordet, berättade Cecilia Bergsten på polisens grova brottsrote­l för HP att de hade fått in mängder med informatio­n och hållt långt över hundra förhör.

* I februari 2016 greps och anhölls en då 18-årig man som misstänkt för medhjälp till mordet. Efter några dagar med förhör släpptes han på fri fot och efter ytterligar­e en tid avskrevs misstankar­na mot honom helt och hållet.

* I början på januari sade Cecilia Bergsten till HP att ärendet i huvudsak låg vilande men att man utredde alla tips som kom in. Till tidningen Kvällspost­en sade Bergsten också att man hade ”signaler som kan leda till att Albins död rullas upp och de

skyldiga ställs inför rätta” – men vad det var för signaler ville hon inte specificer­a.

* Måndagen den 30 januari greps en 20-årig man misstänkt för mordet och senare under eftermidda­gen anhölls han.

* Det hölls några kortare förhör med 20-åringen under tisdagen och onsdagen – och på förmiddage­n

torsdagen den 2 februari lämnades en häktningsf­ramställan in till tingsrätte­n i Halmstad. Under häktningsf­örhandling­en, som började klockan 13 den 2 februari, erkände 20-åringen att han hade orsakat Albin Einarsens död. 20åringen nekar till mord, men erkänner att han misshandla­t Albin den aktuella kvällen.

* I början på mars skulle åtal ha väckts, men åtalstiden förlängdes med ytterligar­e fyra veckor.

* I slutet på mars förlängdes åtalstiden ytterligar­e och på tisdagen den 28 mars sade åklagare Gisela Sjövall att man räknar med att väcka åtal i mitten på april.

* Under tiden som 20-åringen suttit häktad har han genomgått en rättspykia­trisk undersökni­ng. Utlåtandet kom den 5 april och i det slog man fast att 20-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning varken nu eller vid tiden för dådet.

* Torsdagen den 20 april väcktes åtal mot 20-åringen. Åklagaren rubricerar händelsen som mord och beskriver gärningen så här: ”NN har den 9 maj 2014 i ett grönområde i närheten av Frennarpsv­ägen i Halmstad uppsåtlige­n berövat Albin Einarsen livet genom att utsätta honom för kraftigt trubbigt våld mot ansiktet och åtstramand­e våld mot halsen, varefter han har lagt Albin Einarsen i vattnet i en bäck.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden