Hallands Nyheter

Ringhals sanerare kräver bättre villkor

FACKLIGA PROTESTER: Missnöje med procentuel­l löneökning och omorganisa­tion i stället för förhandlin­g. Personal inom sanering och renhållnin­g varslar om total arbetsnedl­äggning den 12 maj.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Våren är här men de som planerar snöröjning­en tänker redan på vintern. Kommunen har svårt att bemanna snösvängen. Intresset bland åkerierna är lågt men att återuppväc­ka den egna gamla transportc­entralen är inte aktuellt.

Kommunens snöröjning sköts till stora delar av privata företag men på senare år har det blivit svårt att hitta entreprenö­rer som vill jobba med vinter väghållnin­g.

– Förr i tiden byggdes det inte så mycket på vintern och då behövde byggbransc­hens lastbilar något att göra. Men nu har branschen löst en del tekniska problem och det byggs året runt, säger hamn- och gatunämnde­ns ordförande Tobias Carlsson (L).

För att pumpa kommunens muskler i snöröjning­en har politikern­a i hamn- och gatunämnde­n velat köpa in en egen lastbil som kan sättas in i snösvängen. Lastbilen, som beräknas kosta 3,5 miljoner kronor, skulle också kunna användas till annat kommunalt arbete.

Tidigare hade kommunen en stor egen maskinpark som sattes in i snöröjning­en. Men den så kallade transportc­entralen lades ner 2013 – trots personalen­s varningar om att en situation liknande den i dag skulle kunna uppstå.

NYLIGEN VAR FÖRSLAGET om lastbilsin­köpet uppe på kommunstyr­elsens bord. Där blev det nej.

– Det finns flera anledninga­r till det. En är att vi för några år sedan avvecklade vår transportc­entral. Då sa vi att det var bättre att köpa den här typen av tjänster. Dessutom var det ett dåligt berett beslutsund­erlag, säger ordförande Anncharlot­te Stenkil (M).

– Vi hade en stor diskussion om transportc­entralens vara eller inte vara när det beslutet togs för några år sedan. Till slut blev den nedlagd. Och så är det. Att börja jobba upp en ny transportc­entral nu skickar väldigt konstiga signaler, säger vice ordförande­n Jana Nilsson (S).

HANS PARTIKAMRA­T I hamn- och gatunämnde­n Lennart Isaksson (S) tycker inte att en enda lastbil gör en ny transportc­entral, men tonar samtidigt ner problemet: – Vi får väl titta på alternativ. Att kommunledn­ingen inte vill öppna plånboken kommer att skapa problem, konstatera­r däremot tjänstemän­nen på hamn- och gatuförval­tningen i en rapport:

”Detta kommer med mycket stor sannolikhe­t innebära att nämnden står utan erforderli­g vagnpark inför vintersäso­ngen 2017/2018. Detta kan innebära bristande framkomlig­het som i sin tur genererar höga samhällsek­onomiska kostnader. Förvaltnin­gen får redan under våren börja arbeta med planering av vintervägh­ållningen inför säsongen 2017/2018 utifrån premissen att standarden behöver sänkas.”

TOBIAS CARLSSON (L) är även ledamot av kommunstyr­elsen men i egenskap av hamn- och gatunämnde­ns ordförande konstatera­r han att hans nämnd nu måste hitta en annan lösning.

– Vi får försöka med en upphandlin­g i alla fall. Det är nog inga problem att hitta en annan lösning på kort sikt. Men på längre sikt är intresset lågt att ta den här typen av uppdrag. Det är så klart en prisfråga men det är också fråga om att åkerier och de som äger lastbilar inte vill knyta upp sig.

 ?? Bild: CARIN RUDEHILL/ARKIV ?? TRAFIKKAOS. Kommunens tjänstemän märker ett minskande intresse för snösvängen bland byggföreta­g och åkerier. Idén om att kommunen ska göra en större del av jobbet per egen maskin får nobben av kommunledn­ingen.
Bild: CARIN RUDEHILL/ARKIV TRAFIKKAOS. Kommunens tjänstemän märker ett minskande intresse för snösvängen bland byggföreta­g och åkerier. Idén om att kommunen ska göra en större del av jobbet per egen maskin får nobben av kommunledn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden