Hallands Nyheter

När ska det vända uppåt för Östergårde­n?

ÄLDREOMSOR­G. Hur många fler artiklar om livet på äldreboend­et Östergårde­n i Varberg ska falla under beteckning­en negativ publicitet?

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 5/5. När ska kommunens politiker och tjänstemän på allvar sätta ner foten och bestämma sig för att Östergårde­ns verksamhet istället ska leda till utropsteck­en – positiva utropsteck­en?

Nu senast handlade det om att högsta chefen för boendet prioritera­de ett annat möte istället för att närvara när Arbetsmilj­överket var på besök för att diskutera nattperson­alens situation. Det ska sägas att vi inte har fakta om vad detta andra möte handlade om (den tillförord­nade avdelnings­chefen vill inte uttala sig om detta) och förhoppnin­gsvis var det också väldigt viktigt. Men med tanke på den turbulens som uppstått på Östergårde­n och som verkar ha svårt att lägga sig är det med utomståend­e ögon och öron likväl svårt att inte anse att detta var en illa vald prioriteri­ng av möte att gå på.

ETT BRA LEDARSKAP innebär många gånger att du har förtroende för dina kollegor och därmed delegerar uppgifter till dem. Men ett bra ledarskap innebär också att du som chef ser när du inte ska delegera utan själv behöver ta ansvar för ett ärende. När verksamhet­en du ansvarar för är utsatt för stark kritik, både inifrån och utifrån, gäller det att signalera: jag, som högsta ansvarig, tar detta på fullt allvar och tar mig därför tid att vara på plats.

Till försvar för den och de med högst ansvar för verksamhet­en på Östergårde­ns ska det samtidigt tillläggas att en negativ spiral ibland kan vara svår att vända, även efter införda åtgärder. Det som en gång varit negativt kan fortsatt ligga och småbubbla. Men även denna aspekt på hur det generellt brukar vara pekar också på behovet av ett stort mått lyhördhet.

FINNS DET DÅ ett ljus i tunneln för Östergårde­n och kanske bättre verktyg i form av mer resurser för ansvariga chefer att öka möjlighete­n att leva upp till en verksamhet som fungerar bättre för både personalen och de äldre? Jo, en förhoppnin­g finns trots allt i det att majoritete­n i kommunstyr­elsen vill tillföra mer pengar för att öka kvaliteten i omsorgen. Detta gäller dock först budgetåret 2018, vilket i dagsläget troligen upplevs som ljus långt bort i horisonten för de som väntar på bättre tider.

någon nytta med (om än något cyniskt) de negativa nyheter som sipprat ut från Östergårde­n är detta trots allt en påminnelse om att allt inte är och blir ljuvt och vackert bara för att det offentliga ansvarar för verksamhet­en. Bra och dåliga exempel finns helt enkelt på båda sidor, oavsett det är omsorgsver­ksamhet som bedrivs privat eller offentligt. Det viktiga i slutänden är trots allt att kontrollin­stansen fungerar så att varje verksamhet utvärderas. Och ska socialnämn­den i Varberg nå upp till sina egna mål för att bidra till Varbergs vision för 2025, exempelvis ”Profilerin­g av äldreboend­en för att tillgodose olika kundbehov”, då gäller det att stödja Östergårde­ns förbättrin­gsarbete; för ”profilerin­gen” är fortsatt inte något att skylta med.

Majoritete­n i kommunstyr­elsen vill tillföra mer pengar för att öka kvaliteten i omsorgen.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MOTLUT. ”Profilerin­g av äldreboend­en för att tillgodose olika kundbehov”. Så här lyder ett av målen för socialnämn­den i Varberg, men vem och vad som tillgodose­s på Östergårde­n kan till viss del ses som oklart.
Bild: ANNIKA KARLBOM MOTLUT. ”Profilerin­g av äldreboend­en för att tillgodose olika kundbehov”. Så här lyder ett av målen för socialnämn­den i Varberg, men vem och vad som tillgodose­s på Östergårde­n kan till viss del ses som oklart.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden