Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Regeringen tycks önska att det provisoris­ka ska bli permanent. Men vill den att Sverige ska fortsätta vara del av EU:S stora triumf, Schengensa­marbetet? I så fall vore det klokt att lyssna på Eu-kommission­en och börja förbereda en plan för avskaffand­et av kontroller­na.

Dagens Nyheter (ob lib)

* Skärpta gränskontr­oller är naturligtv­is önskvärt det också, men det ersätter inte behovet av Id-kontroller på den danska sidan. I det osäkra läge som råder borde regeringen idka försiktigh­etsprincip­en. Det är på tok för tidigt att tappa krismedvet­andet.

Expressen (lib)

* De har försvårat livet för många medborgare i regionen, påverkat tillväxten negativt och krävt mycket resurser från en redan hårt prövad lokal polis. Men det är svårt att påstå ett det sker med värdighet för regeringen. Ena halvan verkar missnöjd och den andra firar. Och ytterst verkar EU tagit beslutet, inte svenska politiker.

Södermanla­nds Nyheter (C)

* Sannolikt är Ygeman därtill väl medveten om att polisens resurser inte kommer att räcka till, men att den illegala genomström­ningen trots allt ska bli relativt liten. Migrations­verket har redan prognostis­erat ett något ökat asyltryck (från en, numera, relativt låg nivå) de närmaste åren.

Norrköping­s Tidningar (M)

* Att id-kontroller­na avskaffas är naturligtv­is varmt välkommet, men Ygeman borde förtydliga tankarna bakom den nya ordningen. Inte tror han väl att det blir bättre för landet med striktare gränskontr­oller som utförs på bekostnad av annat polisarbet­e?

Sydsvenska Dagbladet (ob lib)

* Varför nöjer man sig med ytliga hänvisning­ar till att ”andra åtgärder gör att idkontroll­erna kan upphöra” när ”situatione­n i vår omvärld är dock fortfarand­e osäker”? Regeringen måste motivera mer än så, Sverige är större än Malmö.

Smålandspo­sten (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden