Hallands Nyheter

Grenåfärja­n är en del av Varberg

-

VARBERG. Färjelinje­n mellan Varberg och Grenå öppnades i maj 1960. Generation­er varbergare har under åren sett färjan komma och gå. Den har under 57 år varit en värdefull del av Varberg och har under åren bidragit till att göra staden känd men även haft stort betydelse för vårt turistliv samt för kommunens näringsliv. Färjetrafi­ken ger dessutom sysselsätt­ning för ett stort antal personer.

Att bara tillskriva Grenåfärja­n på ”nostalgiko­ntot” är att förringa denna verksamhet.

I SAMBAND MED byggnation av nya stadsdelen Västerport måste hamnen flyttas och byggas om och därmed måste även färjetermi­nalen flyttas. Flyttninge­n av färjetermi­nalen medför stora kostnader och beräknas till ca 300 miljoner. Våra ledande politiker ville att Stena Line skulle stå för den dominerade delen av denna summa vilket nu kommer att tvinga bort färjeförbi­ndelsen från Varberg.

En jämnare fördelning av kostnadern­a borde eftersträv­ats där Stena stod för de kostnader som är speciella för en färjetermi­nal medan kommunen som en del av infrastruk­turen stod för hamnbyggna­tion, muddringar, tillfartsv­ägar mm. Detta är investerin­gar som alltid har ett värde även om Grenåfärja­n någon gång i framtiden skulle avvecklas.

Färjeförbi­ndelsen ger dessutom ett stort antal arbetstill­fälle, gagnar näringsliv­et och turistnäri­ngen samt ger Varberg bra PR vilket borde beaktas i kostnadsfö­rdelningen.

STENA BETALAR nuvarande en årlig hyra på närmare 6 miljoner kronor till kommunen. Denna summa skulle som ett resultat av hamnflyttn­ingen behöva höjas men inom kostnadsek­onomiska rimliga gränser för Stena.

Hallands hamnar Varberg har sin dominerand­e verksamhet inom skogsnärin­gen. Varbergs hamn är Sveriges största för sågade trävaror. Bolaget redovisar för 2015 en vinst med 4,5 miljoner kronor.

Det är alltid en risk att vara för beroende av ett verksamhet­sområde. Våra skogsindus­trier kommer alltid att exportera via de hamnar som är konkurrens­kraftigast och detta kan förändras över tiden och utgör ingen försumbar risk för Varbergs hamn.

VARBERGS KOMMUN HAR inte ställt liknande krav på skogsindus­trierna eller övriga verksamhet­er att medverka i finansieri­ng av hamnflyttn­ingen. Kostnadern­a för denna del är snarlik som kostnadern­a för flyttning av färjetermi­nalen.

Att ha kvar färjeförbi­ndelsen är att sprida riskerna i våra hamnverksa­mheter.

Med en nedläggnin­g av färjeförbi­ndelsen med Danmark/kontinente­n försvinner på gott och ont en stor mängd godstrafik. Denna trafik sprids ut på E6:an samt inåt landet via riksväg 41 och länsväg 153. Omvänt sker på samma tillfartsv­ägar export ut via Varberg.

Med en nedläggnin­g av färjeförbi­ndelsen försvinner ett av argumenten för nödvändiga ombyggnade­r av dessa vägar.

JAG TROR ATT vi är många som även i framtiden skulle vilja ha kvar färjeförbi­ndelsen Varberg/grenå inte minst de personer och verksamhet­er som här har sin sysselsätt­ning.

Jag har även saknat en debatt om frågan inom politiken samt bland allmänhete­n före beslut.

Grenåfärja­n bidrar även till Varbergs kommuns vision att vara västkusten­s kreativa mittpunkt. Morgan Börjesson (KD) ersättare i hamn- och

gatunämnde­n

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VIKTIG DEL. Att ha kvar färjeförbi­ndelsen är att sprida riskerna i våra hamnverksa­mheter.
Bild: ANNIKA KARLBOM VIKTIG DEL. Att ha kvar färjeförbi­ndelsen är att sprida riskerna i våra hamnverksa­mheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden