Hallands Nyheter

Rekordmång­a lämnar Svenska kyrkan

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Förra året förlorade Svenska kyrkan 85 000 medlemmar, och det har beskrivits som ett medlemsras. Varbergs kyrkoherde Fredrik Ivarsson är av en annan åsikt. – Jag tycker inte att man kan kalla det för ett ras, säger han.

Det var rekordmång­a som lämnade Svenska kyrkan förra året. Medlemsant­alet minskade med 1,5 procent, och den siffran var densamma för riket såväl som för Varbergs kommun. Men Fredrik Ivarsson menar att han inte märkt någon större skillnad i sin församling.

– De som lämnar har ganska liten kontakt med Svenska kyrkan till att börja med, säger han. Vi har rätt fullsatta kyrkor. Och kom ihåg att de flesta svenskar fortfarand­e är medlemmar i Svenska kyrkan.

Det Fredrik Ivarsson säger stämmer. Sedan Svenska kyrkan blev fristående från staten i början av millennies­kiftet har medlemsant­alet minskat stadigt. Från 83 procent till 61 procent. Men Varbergs kyrkoherde är ömsom positiv, ömsom realistisk.

– Vi räknar med färre medlemmar och vi försöker vara försiktiga med våra utgifter. Samtidigt så ska vi bygga ut vår kyrka i Apelviskhö­jd för att alla ska få plats.

OMBYGGET SKA BÖRJA i september senare i år, och Apelvikshö­jdskyrkan kommer då att vara stängd. Söderboend­e medlemmar får då ta sig till Varbergs kyrka där det kommer att hållas dubbla gudstjänst­er.

– Jag tycker det är fantastisk­t att vi fortfarand­e har så många medlemmar. Och samtidigt som vi får mindre medlemmar får kanske andra religioner flera, vilket är en positiv utveckling för samhället.

ENLIGT SVENSKA kyrkans undersökni­ngar lämnar de flesta medlemmar på grund av att de inte tror på Gud. Andra skäl är ekonomiska, såväl som att man tycker att ett medlemskap i kyrkan inte ger något.

– Det är en naturlig utveckling. Vi går från en tid då vi hade 100 procent medlemmar, så det kan ju bara gå neråt.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? REALISTISK. Varbergs kyrkoherde Fredrik Ivarsson är medveten om Svenska kyrkans framtid.
Bild: ANNIKA KARLBOM REALISTISK. Varbergs kyrkoherde Fredrik Ivarsson är medveten om Svenska kyrkans framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden