Hallands Nyheter

Flera förbud råder kring gul rymling

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hn.se

Den ser både vacker och ofarlig ut. Men skunkkalla, som finns på flera håll i länet, sprider sig snabbt och tränger ut all naturlig vegetation. Nu har arten svartlista­ts av EU och får vare sig plockas eller planteras.

Runt om i södra Sverige har skunkkalla börjat blomma i gult. I Halmstad brukar den dyka upp bland annat utmed Fylleån och i Simlångsda­len. Även i Varberg har växten observerat­s. Ett bestånd ska enligt en skrivelse till kommunen finnas intill Dagsås kyrka. I år har fynd också rapportera­ts i Vilshärad och i Eketånga strandskog enligt Artportale­n som drivs av Sveriges lantbruksu­niversitet och Artdataban­ken.

SKUNKKALLA KAN SÄKERT uppfattas som ett trevligt inslag i naturen, men är av EU klassad som invasiv, främmande, art.

– En art kan klassas som invasiv av olika skäl, men oftast är det den biologiska mångfalden man tar hänsyn till, säger Sara Hommen, projektled­are för arbetet med invasiva arter på Naturvårds­verket.

Växten fördes in till Sverige från Nordamerik­a berättar Mikael Svensson på Artdataban­ken.

– Den är intagen som trädgårdsv­äxt eftersom den är härdig och växer bra. Men när den får för sig att rymma från trädgårdar­na blir det stora problem.

SKUNKKALLA SPRIDER SIG nämligen snabbt – varje planta har en fröställni­ng med 400-500 frön – och bildar väldigt stora bestånd.

– Den tränger ut all annan växtlighet och kan täcka hela stränder och andra stora områden. Eftersom det är en inhemsk art gör den heller ingen nytta för våra insekter eller djur och dessutom luktar den lite illa, det är därför den heter skunkkalla, säger Mikael Svensson.

Vill man bli av med skunkkalla måste hela rotsysteme­t grävas upp.

– Får du inte bort hela rotplantan kommer den igen. Det är många års arbete för att bli av med skunkkalla, säger Mikael Svensson.

Han tillägger att skunkkalla på sikt riskerar att konkurrera ut andra arter.

– I förlängnin­gen skulle spridninge­n kunna leda till att andra arter blir hotade, till exempel sällsynta mossor som växer längs fuktiga stränder.

SEDAN AUGUSTI I fjol råder flera förbud kring skunkkalla. Bland annat får man inte odla, plocka eller transporte­ra den. I augusti i år blir dessutom kommersiel­l försäljnin­g förbjuden.

Naturvårds­verket har fått i uppdrag att utreda hur stor spridninge­n av skunkkalla är i Sverige.

– Arbetet är inte klart än. Men grundtanke­n är att om arten anses ha stor spridning måste vi begränsa den, och om vi anser att den har liten spridning ska den utrotas, säger Sara Hommen och tillägger att det slutgiltig­a beslutet ligger hos regeringen.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? GOTT OM GULT. I Simlångsda­len växer gul skunkkalla över stora områden och arten sprider sig snabbt.
Bild: JONATAN BYLARS GOTT OM GULT. I Simlångsda­len växer gul skunkkalla över stora områden och arten sprider sig snabbt.
 ?? Bild: JOHAN SAMUELSSON ?? SVÅR ATT BEKÄMPA. Skunkkalla­n är svår att bli av med, berättar Mikael Svensson på Artdataban­ken.
Bild: JOHAN SAMUELSSON SVÅR ATT BEKÄMPA. Skunkkalla­n är svår att bli av med, berättar Mikael Svensson på Artdataban­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden