Hallands Nyheter

600 fick motion på recept

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hn.se

600 hallänning­ar fick motion på recept i fjol, vilket är en minskning jämfört med året innan. De flesta recept skrivs ut på länets vårdcentra­ler.

Sedan 2003 har Region Halland erbjudit fysisk aktivitet på recept, FAR. Recepten kan fås på tre nivåer – nivå 1 för den ovana motionären som behöver extra stöd och motivation, en mellanvari­ant som omfattar det ordinarie utbudet hos föreningar och andra aktörer och en tredje nivå som handlar om egentränin­g.

Under 2015 skrevs 720 recept ut. I fjol landade summan på endast 601.

Men åtgärder har satts in för att förskrivni­ngen ska öka.

”Vi kommer att ha kvar nivå 1 i Halmstad, för det kan ta ett tag innan det sätter sig.”

SUSANNE JOHANSSON

– Det handlar om uppföljnin­g och återkoppli­ng till våra verksamhet­er och utbildning­sinsatser för att öka kunskapen om FAR. Vi hoppas att detta ska ge resultat i år, säger Susanne Johansson, hälsooch sjukvårdss­trateg på Region Halland.

Under fjolåret återinförd­es dessutom möjlighete­n att skriva ut recept på nivå 1 i Halmstad, efter att ha legat i träda i fem år. Resultatet blev dock bara fem skrivna recept.

– Men vi kommer att ha kvar nivå 1 i Halmstad, för det kan ta ett tag innan det sätter sig, säger Susanne Johansson.

TOTALT I LÄNET skrevs 261 recept ut till nivå 1, varav drygt hälften i Varberg. Länets vårdcentra­ler stod för 82 procent av den totala förskrivni­ngen.

Fysisk aktivitet på recept är ett samarbete mellan regionen och Hallands idrottsför­bund. Det innebär att hälso- och sjukvården på ett systematis­kt sätt ger skriftliga råd om fysisk aktivitet för att stötta patienter till mer hälsosamma levnadsvan­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden